Potek volitev so nadzirali domači opazovalci in opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Sveta Evrope. Foto: EPA
Potek volitev so nadzirali domači opazovalci in opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in Sveta Evrope. Foto: EPA
BiH
Volilni upravičenci so lahko pet predsednikov, 13 premierjev in 700 članov parlamentov izbirali med 8.730 kandidati 39 strank in 11 koalicij ter 11 neodvisnimi kandidati. Foto: Reuters

Radmanović in Komšić sta bila člana predsedstva že zdaj, tretji dozdajšnji član, Haris Silajdžić pa se je uvrstil šele na tretje mesto. Poleg Izetbegovića ga je prehitel še Fahrudin Radončić.

Preštetih je približno polovica oddanih glasov, volilna udeležba pa je bila 56,28-odstotna. Volilna komisija bo izide volitev v predstavniški dom BiH-a sporočila v ponedeljek zgodaj zjutraj, pozneje pa še izide volitev preostalih ravni oblasti.

Na splošnih volitvah so volivci izbirali najvišje organe oblasti. Razen manjših incidentov so volitve minile mirno. Nekaj več kot 3,1 milijona volilnih upravičencev je lahko oddalo svoj glas za poslance spodnjih domov parlamentov BiH-a in obeh entitet ter tričlansko predsedstvo BiH-a. Okoli 30.000 volivcev je glasovalo v 22 državah v tujini.

Po podatkih volilne komisije so sicer volitve minile brez večjih težav ali incidentov. Uprava policije v Federaciji BiH-a je sporočila, da se je na območju entitete zgodilo osem manjših, predvsem verbalnih incidentov na voliščih med volivci in člani volilnih komisij, ki pa poteka volitev niso ovirali.

Od skupaj 42 poslancev spodnjega doma parlamenta BiH-a dve tretjini poslancev izvolijo v Federaciji BiH-a, tretjino pa v Republiki srbski. V Federaciji BiH-a, ki ozemeljsko obsega 51 odstotkov države, volijo še 98 poslancev spodnjega doma parlamenta in deset kantonalnih skupščin. V Republiki srbski pa ob 83-članskem parlamentu volijo tudi predsednika in dva podpredsednika entitete.

Predvolilna kampanja v znamenju nacionalizma
Predvolilno kampanjo je bolj kot težek gospodarski položaj v državi, ki je imela po uradnih statistikah julija 43-odstotno nezaposlenost, zaznamoval nacionalistični govor. Ključne politične stranke so 15 let po vojni med volilno kampanjo volivce pozivale, naj volijo kandidate iz svojih etničnih skupin.

Odhajajoči premier Republike srbske Milorad Dodik, ki se poteguje za mesto predsednika Republike srbske, je izrazil svojo predanost "boju za Republiko srbsko" in boju proti centralizaciji. Vodja bosanskih Hrvatov Dragan Čović je prav tako utemeljil svojo kampanjo na pozivih k ločeni hrvaški entiteti v BiH-u.

Visoki predstavnik mednarodne skupnosti v BiH-u Valentin Inzko je v petek volivce pozval, naj svoj glas oddajo na podlagi svojih gospodarskih in socialnih interesov, ne pa na podlagi nasprotujočih si sporočil kandidatov.

Večjih sprememb ni pričakovati
Mednarodna skupnost upa, da bodo na glavne položaje v državi prišla nova imena in omogočila spremembe v državi, ki jo zadnja leta hromijo politična nesoglasja. Spremembe so nujne, če si želi BiH zagotoviti razvoj in napredovati na poti v Evropsko unijo. Javnomnenjske raziskave pred volitvami pa so kazale, da večjih sprememb ni pričakovati.