Po katastrofalnih poplavah se življenje v Obrenovcu še ni povsem normaliziralo, meščani pa so jezni zaradi nizkih odškodnin. Foto: EPA
Po katastrofalnih poplavah se življenje v Obrenovcu še ni povsem normaliziralo, meščani pa so jezni zaradi nizkih odškodnin. Foto: EPA

Blokado so postavili na mostu čez Kolubaro in zahtevajo srečanje s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem. Most na Kolubari, ki je pred dobrima dvema mesecema poplavila Obrenovac, je zaprt od petka opoldne. Poplavljeni Obrenovčani, ki menijo, da bi vsi brez izjeme morali dobiti enkratno pomoč v višini 250 tisoč dinarjev oziroma 2.200 evrov, pa ne nameravajo odstopiti od svojih zahtev.

Višja odškodnina protizakonita
Predsednik občine Obrenovac Miroslav Čučković je nezadovoljne meščane pozval, naj prekinejo blokado, saj je iz Beograda v Obrenovac zdaj mogoče priti le po mnogo daljših poteh. Čučković pojasnjuje, da bi bila višja odškodnina, kot je ocenjena, protizakonita.

Prizadeti prebivalci so za zdaj od države dobili odločbe o odškodnini za ocenjeno škodo glede na kategorijo - od tisoč do pet tisoč evrov za gospodinjstvo, vendar protestniki menijo, da to ni dovolj in zahtevajo še enkratno sicer v preteklosti obljubljeno državno pomoč, ki naj ne bi bila odvisna od donatorske pomoči Srbiji. Zato zahtevajo sestanek s premierjem Vučićem in županom Beograda Sinišo Malijem.

Prepočasna pomoč za poplavljeno mesto
Protest in blokada mostu sta številne Obrenovčane, ki so ohranili službe v Beogradu, tudi ujezila, saj so se včeraj v mesto morali vrniti peš - in to celo več kilometrov, saj so avtobusi vozili le do bližnjega Bariča. Vsekakor vsi ocenjujejo, da pomoč prihaja prepočasi. Srbske oblasti z odškodnino sicer pomagajo vsem prizadetim v poplavah, tudi tistim, ki so hiše zgradili na črno.