Protestov po vsej Bolgariji se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Protestov po vsej Bolgariji se je udeležilo več deset tisoč ljudi. Foto: EPA
Boris Borisov
Borisovu je v zadnjme času padla podpora javnosti. Foto: EPA
Bolgarija
Na protestih je prišlo do spopada s policijo, za kar so po poročanju nekaterih udeležencev krivi navijaški huligani, ki so se pomešali med protestnike. Foto: EPA

Bolgarijo so v preteklih dneh pretresali protesti, ki so potekali po vsej državi in zahtevali tudi eno smrtno žrtev. Med ranjenimi v spopadih so bili tudi policisti.

Po nizu varčevalnih ukrepov je prebivalcem dokončno prekipelo, potem ko so dobili zadnji račun za elektriko, ki je bil drastično višji od prejšnjih, v primerjavi z lanskim za kar 50 od 100 odstotkov, zato so se v več mestih odpravili na ulice. V protestih in spopadih s policijo je bilo ranjenih več ljudi, nekaj protestnikov pa so tudi aretirali.

Predsednik desnosredinske vlade Bojko Borisov je v začetku tedna odstavil finančnega ministra Simeona Djankova, ki je bil tvorec varčevalnih ukrepov in si zaradi njih prislužil pohvale Evropske unije in Mednarodnega denarnega sklada.

A to ni ustavilo protestnikov, ki jih je Borisov v torek skušal pomiriti z napovedjo znižanja cen električne energije in kaznovanja tujih energetskih podjetij v državi.

Premier je napovedal, da bo preklical licenco za distribucijo električne energije češki družbi CEZ, kar pa je že odprlo novo fronto napetosti - z evropsko partnerico Češko, ki je to napoved označila za nesprejemljivo.

Ena izmed zahtev protestnikov je bila nacionalizacija električnih distributerjev v tuji lasti (gre za dve češki in eno avstrijsko družbo), a je Borisov zavrnil to možnost.

"Ne bom sodeloval v vladi, pod katero policija pretepa ljudi," je ob napovedi odstopa celotne vlade sporočil Borisov, ki pa ni povedal, ali bodo za julij predvidene parlamentarne volitve glede na trenutne razmere izvedli predčasno. "Imamo dostojanstvo in čast. Ljudje so nam zaupali oblast in danes jim jo vračamo," je še dejal.

Padec podpore nekaj mesecev pred volitvami
Borisov se je leta 2009 na oblast zavihtel prav na račun nasprotovanja varčevalni politiki in dolgo je imel podporo med prebivalci, a v zadnjem času je ta začela strmo padati, čemur gre tudi pripisati všečne poteze odstavitve ministra in obljube o nižjih cenah elektrike.

Bolgarija je v Evropsko unijo vstopila leta 2007 in ostaja njena najrevnejša članica, kjer se povprečna plača giblje okoli 400 evrov. Prebivalci so razočarani nad življenjsko ravnjo tudi 20 let po padcu komunističnega režima in endemično korupcijo.

"Ne gre za samo za elektriko, gre za Bolgarijo," je v torek dejala Ludmila Manova, ena izmed organizatork protestov v Blagoevgradu, ki je eno od središč protestov.

Odstop bolgarske vlade
Bolgarska vlada odstopila
Odstop bolgarske vlade
Bolgarska vlada odstopila