Bo Zardari na čelu države zamenjal Mušarafa, ki je v odstopu dejal, da je vedno deloval v interesu svoje države'. Foto: EPA
Bo Zardari na čelu države zamenjal Mušarafa, ki je v odstopu dejal, da je vedno deloval v interesu svoje države'. Foto: EPA

Zardari si je vzel nekaj časa, nato pa je kandidaturo na volitvah šestega septembra sprejel, kljub temu, da je ves čas po prevzemu vodenja opozicijske Ljudske pakistanske stranke (PPP) zatrjeval, da ga stolček, ki se bo izpraznil po odhodu Perveza Mušarafa, ne zanima.

Volitve bodo organizirali po tem, ko je Mušaraf, ki se je na oblast z vojaškim udarom povzpel leta 1999, pod tarčami številnih kritik pristal na odstop.

Si je Zardari umazal roke?
Zardari, ki se je na čelo stranke zavihtel po decembrskem uboju žene Benazir Buto, med Pakistanci ni posebej priljubljen. Čeprav je ob smrti žene pridobil nekaj simpatij in naklonjenosti ljudstva, se ne more otresti obtožb o korupciji, s katero naj bi si mazal roke vse od 90. let, ko je začel delati v ženinem kabinetu. Njegovi nasprotniki ga imenujejo kar "gospod 10 odstotkov". Ob smrti Butove so predstavniki stranke sina Bilawala, ki študira na Oxfordu, imenovali za častnega sopredsednika, da bi dobil kakšen pomemben položaj na državni ravni, pa je še premlad.

Nestrinjanje s Šarifom
Zardari se je znašel v boju tudi s koalicijsko partnerko, Pakistansko muslimansko ligo nekdanjega premierja Navaza Šarifa, zaradi vrnitve položajev izkušenim sodnikom, ki jih je Mušaraf lani odpustil. Šarif je namreč zagrozil, da bo zapustil koalicijo, če sodnikom do srede ne bo vrnjen položaj.

Tudi brez Šarifove podpore pa bo PPP verjetno zbral dovolj glasov za Zardarijevo izvolitev. Pakistanska ljudska stranka je zmagala že na februarskih parlamentarnih volitvah.

A. P.