Hillary Clinton je že razglasila zmago v boju za predsedniško nominacijo Demokratske stranke. Osvojila je sicer več delegatskih glasov kot Bernie Sanders, a brez podpore superdelegatov ne bi imela dovolj glasov (2.383) za osvojitev nominacije. Foto: Reuters
Hillary Clinton je že razglasila zmago v boju za predsedniško nominacijo Demokratske stranke. Osvojila je sicer več delegatskih glasov kot Bernie Sanders, a brez podpore superdelegatov ne bi imela dovolj glasov (2.383) za osvojitev nominacije. Foto: Reuters
Bernie Sanders
Sanders bi imel možnosti za nominacijo v primeru kazenske ovadbe zoper Hillary Clinton zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja zunanjega ministrstva. Foto: Reuters

V ameriškem glavnem mestu Washington so potekale še zadnje volitve, na katerih je nekdanja prva dama, senatorka in zunanja ministrica premagala neodvisnega senatorja iz Vermonta in osvojila 78,7 odstotka glasov. Volitve v Washingtonu niso bile več tako pomembne, saj je Hillary Clinton že pred njimi osvojila dovolj delegatskih glasov za osvojitev nominacije, če se pri tem upoštevajo tudi glasovi t. i. superdelegatov. Ti sicer lahko glasujejo po svoji volji in lahko teoretično spremenijo odločitev, da bodo podprli Hillary Clinton, tudi na konvenciji stranke konec julija v Filadelfiji.

Hillary Clinton je dobila volitve in zborovanja v 34 državah in ozemljih ZDA, Sanders pa v 23. Zbrala je 2.795 delegatov, za zmago pa je potrebnih 2.383 delegatov. Sanders jih je zbral 1.877. Poleg tega so jo podprli tudi skoraj štirje milijoni volivcev več kot Sandersa (okrog 16 proti 12 milijonom). Brez superdelegatov noben od obeh kandidatov sicer ne bi osvojil zadostnega števila delegatskih glasov. Večina superdelegatov je sicer Hillary Clinton podprla še pred strankarskimi volitvami po zveznih državah.

Sanders za preobrazbo stranke
Sanders v poraz še ni privolil in si prizadeva za preobrazbo Demokratske stranke. Med drugim si želi, da bi se stranka znebila predsednice Debbie Wasserman Schultz, ki jo je obtožil, da je na strani Hillary Clinton. Sanders meni, da republikanec Donald Trump nima nobene možnosti za zmago in si demokrati lahko privoščijo čakanje s poenotenjem, ki tudi republikancem doslej še vedno ni docela uspelo.

Sandersu torej slabo kaže glede osvojitve nominacije. A to mu vseeno lahko uspe, če se tekmici kaj zgodi ali v primeru kazenske ovadbe zoper njo zaradi uporabe zasebnega strežnika elektronske pošte v času vodenja zunanjega ministrstva, kar je sicer malo verjetno.

Hillary Clinton povečuje prednost
Hillary Clinton je v anketah medtem začela povečevati prednost pred Trumpom. Anketa NBC, ki je zajela le Hillary Clinton in Trumpa, je ugotovila, da bi za nekdanjo zunanjo ministrico glasovalo 49 odstotkov volivcev, za Trumpa pa 42 odstotkov.

Anketa agencije Bloomberg je vključila tudi kandidata Libertarne stranke Garyja Johnsona, ki je dobil devet odstotkov podpore, Hillary Clinton 49 odstotkov, Trump pa 37 odstotkov. Demokratske kandidatke v tej anketi ne bi nikoli v življenju volilo 43 odstotkov vprašanih, Trumpa pa 55 odstotkov.