Trump ne skopari s kritičnimi besedami na račun Obame in Clintonove. Foto: Reuters
Trump ne skopari s kritičnimi besedami na račun Obame in Clintonove. Foto: Reuters
Francois Hollande
Francoski predsednik je dal jasno vedeti, da ne podpira izvolitve Trumpa za predsednika ZDA. Foto: Reuters
Obama proti Trumpu, Trump proti Obami

Ob tem je dejal, da bi Trumpova zmaga pomenila dvig konservatizma po po svetu, med drugim pa bi lahko vplivala tudi na izid predsedniških volitev v Franciji spomladi prihodnje leto. Hollande se sicer še ni odločil, ali se bo potegoval za nov mandat v Elizejski palači.

"Pod vprašajem je tudi demokracija, medtem ko smo priča vse več ljudem, ki jih mami totalitarizem," je dejal Hollande, "še posebej v ZDA". "Če bodo Američani izbrali Trumpa, bo to imelo posledice, ker so ameriške volitve svetovne volitve," je obenem menil francoski predsednik.

Kot je dejal Hollande, je med kampanjo poslušal žaljive in ponižujoče komentarje, glede politikov nasploh pa je mnenja, da "jih je treba spoštovani, če so sami spoštljivi".

V javnosti so Trumpove sporne izjave v povezavi z različnimi temami naletele na različne odzive, izjemno veliko kritik pa je tudi v lastnih republikanskih vrstah izzval s sporom s starši leta 2004 v iraški vojni ubitega ameriškega vojaka muslimanske vere stotnika Humayuna Khana. Khizr Khan je Trumpa zaradi ideje o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA kritiziral, mu ponudil v branje svoj izvod ustave in ga obtožil, da v življenju ni ničesar žrtvoval.

V ZDA je doslej veljalo, da se politiki obeh strank na kritike vojaških družin ne odzivajo, če so upravičene ali ne. Trump je najprej Khanovo kritiko sprejel, potem pa dodal, da je veliko žrtvoval s svojim trdim delom, ustvarjanjem delovnih mest in postavljanjem veličastnih objektov. Sledila pa je nova izjava, ki je izzvala ostre kritike z vseh strani: rekel, je, da je Khanu ob strani na odru konvencije stala njegova žena Ghatazala Khan, ki je bila tiho, kot da ne sme ničesar povedati, češ taka je pač muslimanska kultura, da morajo biti žene tiho.

Obama: Ne, ni primeren za predsednikA
Vnovič je bil do Trumpa izjemno kritičen tudi ameriški predsednik Barack Obama. "Ne, ni primeren za predsednika ZDA. To sem že povedal pretekli teden, in on to kar naprej dokazuje. To, da napade družino padlega vojaka in nima niti osnovnega znanja o ključnih vprašanjih Evrope, Bližnjega vzhoda in Azije, pomeni, da je popolnoma nepripravljen za delo," je dejal Obama.

Trump: Obama je slabič, bil je neučinkovit
Na Trumpov odziv ni bilo treba dolgo čakati. Kot poroča BBC, je Obamovo obdobje v Beli hiši označil za katastrofo, Obamo pa za slabiča in neučinkoviteža. "Bil je slabič, bil je neučinkovit," je dejal 70-letni Trump v pogovoru za Fox News in dodal, da je bil Obama "najslabši predsednik, mogoče celo v celotni zgodovini naše države".

Trump ne bo podprl ne Ryana ne McCaina
Znotraj republikanskih vrst so precejšnje razprtije glede podpore Trumpa, saj so številni republikanci prepričani, da ni primeren za kandidata. Ob tem pa se razdor povečuje tudi s Trumpovimi besedami in potezami. Zadnja je ta, da je napovedal, da ne bo podprl predsednika predstavniškega doma Paula Ryana in senatorja Johna McCaina, ki se bosta novembra na volitvah potegovala za nov mandat.

Po zadnji javnomnenjski raziskavi (Reuters/Ipsos) ima demokratska kandidatka za predsednico Hillary Clinton osem odstotkov prednosti pred Trumpom.

Obama proti Trumpu, Trump proti Obami