Orožarski lobi, ki je bil svoj čas do Trumpa precej nezaupljiv, se je zdaj le ogrel zanj. Foto: Reuters
Orožarski lobi, ki je bil svoj čas do Trumpa precej nezaupljiv, se je zdaj le ogrel zanj. Foto: Reuters
Trump je na konvenciji NRA-ja ostro napadel svojo demokratsko tekmico. Foto: Reuters
Hillary Clinton med prepričevanjem volivcev v Kentuckyju. Foto: Reuters

Trump je dejal, da "brezsrčna Hillary" (njegova nova oznaka za tekmico) zagovarja omejeno pravico do nošnje orožja, zaradi katere bodo Američani bolj ogroženi.

Clintonovo je tudi obtožil, da hoče izpustiti nasilne kriminalce iz zapora in "razorožiti" poštene državljane v nevarnih soseskah, zaradi česar naj bi bile v primeru predsednikovanja Clintonove najbolj ogrožene prav ženske. "Hoče ukiniti drugi amandma in vam vzeti vaše orožje. Tako se ženska, ki živi v nevarni, slabi soseski, sploh ne bi mogla braniti, žal."

Nadaljeval je v svojem slogu: "Pokvarjena Hillary je najbolj protiorožarska kandidatka, najbolj proti drugemu amandmaju nastrojena kandidatka, kar jih je kdaj kandidiralo za predsedniško mesto." To sicer ni res, a Trump se tudi po analizi spletne strani PolitiFact, ki striktno preverja vse, kar v kampanji izreče kateri od kandidatov, pogosto poslužuje potvarjanja resnice - po njihovih meritvah je kar 76 odstotkov njegovih izjav "čista laž" ali vsaj "v večji meri laž".

Clintonova sicer zagovarja določene omejitve nošnje orožja, a se nikdar ni izrekla proti ameriški skoraj sveti pravici do oboroženosti. Barack Obama je v tem oziru strožji od Clintonove, a je več kot očitno, da bo tudi svoj drugi predsedniški mandat končal s porazom proti vsemogočnemu orožarskemu lobiju.

Še nedavno za nadzor
Zanimivo je, da je Trumpovo zagrizeno proorožarsko stališče precej sveže. Še pred leti se je namreč zavzemal za prepoved avtomatskega orožja, zdaj pa ga podpira in nasprotuje vsakršnim omejitvam. V svoji knjigi iz leta 2000 "Amerika, ki si jo zaslužimo", je zapisal, da "generalno gledano" nasprotuje nadzoru nad orožjem, a je kritiziral NRA in njegovo brezmejno moč lobiranja. "Podpiram prepoved avtomatskega orožja in podpiram rahlo daljše čakalno obdobje za nakup strelnega orožja."

In po čustvenem Obamovem govoru po pokolu v osnovni šoli Newtown v Connecticutu leta 2012, v katerem se je zavzel za strožji nadzor nad orožjem, je Trump na Twitterju izrazil Obami vso podporo. "Predsednik Obama je v Newportu govoril v mojem imenu in v imenu vseh Američanov," je tvitnil nepremičninski mogotec, katerega zapisi na družbenih omrežjih so te dni precej drugačni.

Za ukinitev območij brez orožja
Med drugim je tako na sinočnji konvenciji NRA-ja napovedal, da bo kot predsednik ZDA po vsej državi ukinil območja brez orožja (t. i. gun free zones), kot so šole. Trump ponavlja NRA-jevo mantro, da je najboljši način za preprečitev množičnih pokolov več orožja v rokah Američanov.

Vodstvo NRA-ja je bilo do Trumpa doslej bolj nezaupljivo, saj je znan po spreminjanju stališč. Tokrat je orožarjem znova hvalil svoja dva sinova, Donalda mlajšega in Erica, za katera je dejal, da imata "toliko pušk in pištol, da ga je včasih kar strah". Donald mlajši in Eric sta člana NRA-ja in se v javnosti rada pojavljata z orožjem. Njun oče je eden redkih, ki imajo v New Yorku poleg policistov dovoljenje za nošenje prikritega orožja. Trump se s tem hvali in med kampanjo je že izjavil, da bi se lahko sprehodil po 5. aveniji in pobijal ljudi, pa bi še vedno imel podporo volivcev.

Da je velik zagovornik orožja, je pred dnevi potrdil tudi z objavo imen pravnikov, ki bi bili njegovi kandidati za vrhovno sodišče. Med njimi so navdušenci nad orožjem in nasprotniki splava. Trump je v Kentuckyju tudi Clintonovo pozval, naj objavi imena potencialnih vrhovnih sodnikov. Iz tabora Clintonove odgovarjajo, da je Trumpov odnos do orožja neodgovoren, Clintonova pa podpira "smiselne ukrepe", ki bodo ohranili pravico do orožja, vendar ga bodo vzeli kriminalcem.

Clintonova med drugim podpira preverjanje kriminalne preteklosti kupcev orožja na orožarskih sejmih in po medmrežju. Trenutno lahko v ZDA iz teh virov kupi orožje vsakdo.