Ted Cruz je imel oster spopad s Trumpom med izbiranjem strankarskega predsedniškega kandidata, tudi po porazu pa Trumpa ni želel izrecno podpreti, kar je povzročilo bes množice. Foto: Reuters
Ted Cruz je imel oster spopad s Trumpom med izbiranjem strankarskega predsedniškega kandidata, tudi po porazu pa Trumpa ni želel izrecno podpreti, kar je povzročilo bes množice. Foto: Reuters
Donald Trump, Mike Pence
Trump je za podpredsedniškega kandidata izbral guvernerja Indiane Mika Pencea. Foto: Reuters
Cruz razburil na republikanski konvenciji

Cruz je v govoru čestital Trumpu, svojemu nekdanjemu tekmecu v boju za strankarsko predsedniško nominacijo, podprl pa ga ni. Podpornike je pozval, naj "glasujejo po svoji vesti" in naj se udeležijo novembrskih volitev. Ko je končeval govor, je množica začela vzklikati: "Hočemo Trumpa" in "Podpri Trumpa."

Cruz je govoril o konservativnih vrednotah in varnosti, ni pa pošiljal v zapor demokratske kandidatke Hillary Clinton tako kot večina govornikov pred njim. Govoril je še o razdeljenem narodu in da predsednik ZDA Barack Obama dela vse narobe, brexit pa je pohvalil kot upor ljudstva proti veliki državi.

Cruz, ki je bil po številu prejetih delegatskih glasov v boju za predsedniško nominacijo drugi med republikanskimi kandidati, je množico tako razjezil, da je morala biti njegova žena Heidi pospremljena z odra, poroča BBC.

Vzkliki proti Cruzu so se končali, ko je v dvorano prišel Trump, še preden je Cruz prenehal govoriti. Trump je pozneje sicer dejal, da je vedel, da ga Cruz ne bo podprl, a mu je vseeno dovolil govoriti. Guverner New Jerseyja Chris Christie, tudi eden od republikanskih kandidatov, ki pa je nato hitro podprl Trumpa, je Cruzovo dejanje označil za "grozno", kongresnik iz New Yorka Peter King pa je za Cruzov govor dejal, da je "sramoten".

Pence: Sprememba proti statusu quo
Po Cruzu je na oder stopil guverner Indiane Mike Pence, ki ga je Trump izbral za svojega podpredsedniškega kandidata. 57-letni Pence je v govoru hvalil Trumpove poslovne dosežke in dejal, da ima država novembra "le eno možnost". "Gre za spremembo proti statusu quo, in ko bo Donald Trump predsednik, bo sprememba ogromna," je dejal.

Incident ob Cruzovem govoru je sledil škandalu zaradi plagiata govora, ki si ga je privoščila Trumpova soproga Melania Trump. Sprva so v Trumpovi kampanji zanikali prepisovanje govora Michelle Obama iz leta 2008, a je Meredith McIver, ena izmed Trumpovih uslužbenk, priznala svojo vlogo v pripravi govora in se opravičila za "kaos", ki ga je povzročila.

Cruz razburil na republikanski konvenciji