Donald Trump izgublja podporo v vrhu republikanske stranke. Foto: Reuters
Donald Trump izgublja podporo v vrhu republikanske stranke. Foto: Reuters
Al Gore
Al Gore je prepričan, da bi Trump ob izvolitvi povzročil podnebno katastrofo. Foto: Reuters
Protestniki so prekinili govor Baracka Obame. Foto: Reuters
Demokrati so se z vsemi sredstvi lotili Trumpa

Po petkovi objavi videoposnetka, na katerem se Trump baha, kako lahko dobi vsako žensko, ker je slaven, mu je doslej odvzelo podporo okrog 40 zveznih senatorjev in kongresnikov. 30 jih ga je tudi pozvalo, naj odstopi od tekme za Belo hišo. Predsednik predstavniškega doma kongresa Paul Ryan mu sicer ni odrekel podpore, a je dejal, da Trumpa ne bo več zagovarjal in ne bo več imel z njim skupnih nastopov. Posvetil se bo le ohranitvi republikanske večine v predstavniškem domu kongresa.

Trump je Ryana označil za šibkega in neučinkovitega voditelja, izpostavil pa je tudi njegov poraz kot podpredsedniškega kandidata Mitta Romneyja leta 2012 in dejal, da mu je dovolj tega, da ga Ryan ne podpira, in si njegove podpore več niti ne želi. "Samo kihnem, in že pride in pravi, da je to grozno," je dejal Trump in potem v nasprotju z vsemi dejstvi zatrdil, da Ryan podpira amnestijo za nezakonite priseljence.

"Včasih se moram bojevati bolj z lastno stranko kot z osebo na drugi strani," je prepričan Trump, ki je zagotovil, da bo vsem republikancem, ki ne znajo zmagovati, dal veliko lekcijo. Ryan mu je odgovoril, naj se raje posveti boju z demokrati kot pa s svojo stranko. Podporo je Trumpu po objavi videa umaknil tudi senator iz Arizone John McCain, za katerega je nato republikanski kandidat dejal, da ima najbolj umazana usta v senatu.

Al Gore v podporo Clintonovi
V Miamiju je nekdanji podpredsednik ZDA Al Gore pozval volivce, naj podprejo Clintonovo. Za demokratsko kandidatko je dejal, da bo boj proti podnebnim spremembam postavila za prioriteto. Gore je spomnil, da vsak glas šteje, saj je leta 2000 izgubil volitve proti Georgeu Bushu, potem ko je vrhovno sodišče ZDA prekinilo ponovno preštevanje glasovnic na Floridi. Po ZDA je sicer dobil več glasov volivcev in v Miamiju so mu vzklikali, da je zmagal.

Nove objave ukradene elektronske pošte
Volilni štab Hillary Clinton se medtem otepa novih objav ukradene elektronske pošte na Wikileaksu. WikiLeaks objavlja precej nerodnih informacij, ki Clintonovo prikazujejo kot dvolično osebnost, in levičarski aktivisti se pritožujejo, da ji ne gre zaupati, saj bo kot predsednica zelo verjetno preveč sredinska. Objave skuša izkoristiti tudi Trumpova kampanja, vendar doslej ni dobila veliko materiala.

Trump je v torek opozoril na elektronsko pošto, v kateri tiskovni predstavnik Clintonove Brian Fallon pravi, da so mu osebe s pravosodnega ministrstva sporočile, da bo kmalu sodno zaslišanje okrog njenega zasebnega strežnika elektronske pošte. Trump in privrženci to jemljejo kot dokaz, da je pravosodno ministrstvo na strani Clintonove.

Obama: "Če so proti, naj ga ne podpirajo"
Ameriški predsednik Barack Obama pa je nagovoril podpornike Clintonove v Severni Karolini. V Greensboru je pozval nekaj tisoč privržencev, naj se udeležijo volitev, obenem pa je pozval tudi vodilne v republikanski strani, naj umaknejo podporo Trumpu. "Govorijo, da se res ne strinjajo z njegovimi izjavami ali dejanji, da so res odločno proti. Obenem pa pravijo, da ga še vedno podpirajo za predsednika. Zame to nima nobenega smisla. Govorijo, da so kristjani in je treba odpuščati. To razumem. Tudi sam sem kristjan in verjamem v odpuščanje, ampak to še ne pomeni, da bom tega človeka volil za predsednika ZDA," je povedal Obama.

Predsednik je potem doživel to, kar pogosto doživlja Trump na svojih prireditvah. Pred oder sta prišla dva protestnika z majicami, na katerih je pisalo, da je Bill Clinton posiljevalec. Obama ju je vprašal, ali sta prišla na avdicijo za resničnostno oddajo, preden ju je odstranila tajna služba.

Demokrati so se z vsemi sredstvi lotili Trumpa