Clintonova se je na odru v Clevelandu pojavila s pevcema Beyonce in Jay Z-jem, danes se ji bo na odru v Philadelphii pridružila Katy Perry. Foto: EPA
Clintonova se je na odru v Clevelandu pojavila s pevcema Beyonce in Jay Z-jem, danes se ji bo na odru v Philadelphii pridružila Katy Perry. Foto: EPA
Trump v Severni Karolini
Medtem ko se Hillary Clinton na shodih pridružujejo številni zvezdniki, od pevcev do igralcev, ima Trump tovrstne podpore precej manj. Foto: EPA
Barack Obama
Obama igra zelo pomembno vlogo v kampanji, predvsem v povezavi s pozivom temnopoltim Američanom, naj se udeležijo volitev. Javnomnenjske raziskave namreč kažejo, da bo njihova udeležba na tokratnih volitvah precej nižja kot pred štirimi leti. Tradicionalno velja, da temnopolti Američani volijo demokratskega kandidata. Foto: EPA
Melania Trump
V dneh pred volitvami prihajajo na plano podrobnosti o začetku bivanja in delovanja Melanie Trump v ZDA. Foto: EPA
Hillary Clinton izgubila precej prednosti

Kot poroča BBC, se oba kandidata v zadnjih dneh osredotočata na poziv svojim volivcem, naj odidejo na volišča, ne toliko na prepričevanje še neodločenih volivcev. Doslej je svoje glasove na predčasnih volitvah že oddalo 37 milijonov volivcev. V primerjavi s prejšnjimi volitvami naj bi na predčasne volitve v ključnih državah, predvsem na Floridi, v Arizoni in Nevadi, odšlo več Latinskoameričanov, kažejo prvi podatki o predčasnih volitvah.

V petek sta kandidata obiskala kar pet zveznih držav, med drugim sta imela oba predvolilne shode v Pensilvaniji in Ohiu, Trump poleg tega še v New Hampshiru, kjer je prednost Clintonove v preteklih tednih precej skopnela. V New Hampshire, ki ima samo štiri elektorske glasove, se bo Clintonova vrnila v nedeljo, danes pa bo tam zanjo glasove nabiral Barack Obama, ki je v petek nagovarjal volivce v Severni Karolini.

Danes bosta oba na Floridi, Trump bo šel še v Severno Karolino in Nevado, Clintonova pa v Philadelphio. Javnomnenjska raziskava Real Clear Politics kaže, da v Ohiu trenutno vodi Trump, Clintonova pa v Pensilvaniji. Na Floridi, kamor se danes odpravljata oba kandidata, za zdaj bolje kaže demokratski kandidatki.

Pred volitvami grožnje z napadi Al Kaide?
Policija medtem krepi prisotnost na terenu zaradi možnosti napadov Al Kaide. V povezavi z napadi se omenjajo New York, Virginija in Teksas. Policija je sporočila, da pred vsakim večjim dogodkom poostri nadzor zaradi možnih groženj.


Clintonova poziva temnopolte Američane, naj gredo na volitve
V Clevelandu v Ohiu sta se Clintonovi na odru na petkovem večernem koncertu pridružila pevca Beyonce in Jay Z. S tovrstnimi akcijami želijo demokrati spodbuditi predvsem temnopolte Američane, da se v torek udeležijo volitev. Njihova napovedana volilna udeležba je namreč za zdaj precej nižja kot pred štirimi in osmimi leti, ko je kandidiral Barack Obama.

Trump je na shodu v New Hampshiru udeležence opomnil, da želi njegova nasprotnica 550-odstotno povečanje sirskih beguncev v ZDA. "Njen načrt bi pomenil generacije teroristov, ekstremizma in širjenja radikalizma v naših šolah in skupnostih," je dejal.

Prednost Clintonove pred Trumpom od 4 do 2 odstotni točki
Javnomnenjske raziskave kažejo zmanjšanje razlike med kandidatoma. Po zadnji Ipsos/Reutersovi javnomnenjski raziskavi, objavljeni v petek, ima Clintonova pet odstotnih točk prednosti pred Trumpom: zanjo bi glasovalo 44 odstotkov volivcev, zanj pa 39 odstotkov. Raziskava Real Clear Politics, ki zajema povprečje večine nacionalnih javnomnenjskih raziskav, kaže, da se je prednost Clintonove s 5 odstotnih točk konec preteklega tedna zmanjšala na manj kot 2 odstotni točki v petek. Vzporednica z volitvami leta 2012: Ipsos/Reutersova javnomnenjska raziskava je takrat Obami v zadnjih dneh pred volitvami napovedovala med 3 in 7 odstotnih točk prednosti pred Mittom Romneyjem, Real Clear Politicsova pa skorajšnje izenačenje. Na koncu je Obama prejel 4 odstotke glasov več od Romneyja.

Clintonova je, četudi na državni ravni še vodi, izgubila prednost v več zveznih državah: na Floridi, v Severni Karolini in Michiganu se je v zadnjem tednu razmerje glasov precej izenačilo, zato je izid v teh državah težko napovedati, še kaže raziskava po posameznih državah.

Po naznanitvi FBI-ja 28. oktobra, da nadaljuje preiskavo Clintonove zaradi uporabe zasebnega elektronskega strežnika iz časa njenega vodenja State Departmenta, se je trend upadanja podpore Trumpu obrnil. Tako po Reutersovih podatkih več kot polovica republikancev meni, da bo Trump zmagal. Še prejšnji teden je večina republikancev menila, da je bolj verjetna zmaga Clintonove.

Po javnomnenjski raziskavi ABC/Washington Posta ima Clintonova štiri odstotne točke prednosti pred nasprotnikom, isto je pokazala tudi raziskava Fox Newsa.

Melania prejela denar za delo v času, ko še ne bi smela delati v ZDA?
Medtem se znova zapleta zgodba o procesu pridobivanja državljanstva Trumpove žene Melanie. Kot poroča Guardian, se je AP dokopal do dokumentov, ki razkrivajo, da je Melania Trump, sedem tednov preden je dobila dovoljenje za delo v ZDA, prejela plačilo v višini 20.056 dolarjev za deset dogodkov, povezanih z njenim manekenskim delom. Trumpova je zeleno karto prejela marca 2001, ameriška državljanka pa je postala leta 2006. V svojih nastopih vedno poudarja, da je prišla v ZDA zakonito in da ni nikoli kršila pogojev za pridobitev državljanstva. Prek svojega odvetnika je sporočila, da je prišla v ZDA iz Slovenije 27. avgusta 1996 z obiskovalsko vizo B1/B2, 18. oktobra istega leta pa je pridobila delovno vizo H-1B.

Dokumenti AP-ja pa zdaj razkrivajo, da je prejela plačilo za 10 dogodkov, ko je delala kot model, in sicer v obdobju med 10. septembrom in 15. oktobrom. V tem času ji je njena obiskovalska viza omogočala bivanje v ZDA in iskanje službe, ne pa opravljanja plačanega dela. Kot še piše Guardian, naj zadnje razkritje ne bi vplivalo na njen status državljanke.

Volitve na RTV Slovenija
Na MMC-ju ameriške volitve že mesece spremljamo na posebnem podportalu, pestro dogajanje na volilni torek, tako podnevi kot ponoči, pa bomo spremljali v živo prek aplikacije MMCživo.

Na Radiu Slovenija bo volilni utrip prikazala ponedeljkova oddaja Eppur Si Muove, v torek bodo volitve zaznamovale vse informativne oddaje, ameriško obarvan pa bo tudi nočni radijski program. V sredo sledi analiza volitev v različnih oddajah, tudi v Studiu ob sedemnajstih.

Na TV Slovenija bosta v torek na 1. programu posebni oddaji z naslovom Ameriške volitve; prva, ki bo analizirala pot Donalda Trumpa in Hillary Clinton, bo ob 21.00, vodil jo bo Igor E. Bergant, druga ob 23.00 pa bo z voditeljico Mojco Širok orisala videnje kampanje v Moskvi, Bruslju in na Bližnjem vzhodu. Ob 4.30 se bo na 1. programu TV Slovenija začela posebna volilna oddaja, ki jo pripravljajo sodelavci televizije, radia in MMC-ja. Ob 10. uri bodo posebna poročila o volitvah. Ameriške volitve bodo tudi tema četrtkove Tarče z Dejanom Ladiko in Globusa z Igorjem Juričem.

Hillary Clinton izgubila precej prednosti