Chavez in Ahmadinedžad rada jezita skupnega sovražnika - ZDA. Foto: EPA
Chavez in Ahmadinedžad rada jezita skupnega sovražnika - ZDA. Foto: EPA

Iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je pretekli mesec obiskal Brazilijo, Venezuelo in Bolivijo, ki so izrazile podporo iranski pravici do jedrskega programa. Iran zagotavlja, da svoj jedrski program razvija v miroljubne namene, ZDA pa trdijo nasprotno - da želi razviti jedrsko orožje.

Clintonova je dejala, da se ameriško zunanje ministrstvo zaveda, da je Iran okrepil diplomatska prizadevanja v Latinski Ameriki. "Lahko rečemo le, da je to zelo slaba ideja za vse vpletene države. Iran je velik podpornik, zagovornik in izvoznik terorizma. Če se hočejo ljudje spogledovati z Iranom, se morajo zavedati, kakšne posledice bi to utegnilo imeti za njih. Upamo, da bodo pomislili dvakrat," je bila ostra nekdanja ameriška prva dama.

Za krepitev odnosov z Iranom si prizadevajo tudi nekatere latinskoameriške države. Bolivijski predsednik Evo Morales in njegov venezuelski kolega Hugo Chavez sta v zadnjih letih okrepila vezi s Teheranom ter Rusijo in Kitajsko.

Podpredsednik Sveta Amerik Eric Farnsworth razlaga, da ZDA ne nasprotujejo kovanju trgovinskih sporazumov med državami in Iranom, se pa sprašuje, zakaj "bi namenoma povabili voditelja Irana, da pride v vašo državo na uradni obisk ravno v času, ko ga večina preostalega sveta obsoja zaradi njegovih jedrskih dejavnosti".