Donald trump (na sredini) je bil v tretjem soočenju nekoliko manj v ospredju razprave. Foto: Reuters
Donald trump (na sredini) je bil v tretjem soočenju nekoliko manj v ospredju razprave. Foto: Reuters
Večina republikanskih kandidatov sicer odločno zagovarja zvezni pokojninski sistem in sistem zdravstvenega varstva upokojencev medicare, ki sta bila sprejeta skoraj dobesedno prek republikanskih političnih trupel. Foto: Reuters
Soočenje republikancev v znamenju besednih napadov

Tretje televizijsko soočenje je potekalo na televiziji CNBC, ki pokriva gospodarske in finančne teme. Zato je bilo soočenje republikanskih kandidatov namenjeno predvsem tovrstnim vprašanjem, pri čemer so voditelji hoteli priti do konkretnejših odgovorov o stališčih kandidatov. Milijarder Donald Trump je takoj na začetku dobil vprašanje glede komičnosti njegove celotne kampanje, ko obljublja milijarde dolarjev davčnih olajšav brez povišanja proračunskega primanjkljaja.

Pod pritiskom, naj predrami svojo zaspano kampanjo, pa se je tretjega televizijskega soočenja republikanskih predsedniških kandidatov udeležil Jeb Bush in poskusil z napadom na Marca Rubia, a neslavno pogorel. Vodilna kandidata Donald Trump in Ben Carson sta bila tokrat bolj v ozadju.

Bushu negativna kampanja ni pisana na kožo
Bush med občinstvom ni imel veliko privržencev, kljub temu pa so ga podprli, ko je dobil neprimerno vprašanje o igri domišljijskega nogometa, neke vrste nogometni stavnici. Zapletel pa se je, ko je oborožen z uredniškim komentarjem floridskega časopisa Sun Sentinel pozval Marca Rubia k odstopu s položaja senatorja, saj zaradi kampanje ne hodi v službo. Bushu negativna kampanja ni pisana na kožo in Rubio ga je spodnesel z besedami, da ga napada zato, ker mu je nekdo povedal, da mu bo to pomagalo v anketah. Bush ni imel odgovora in njegovi podporniki so se od soočenja poslovili še bolj zaskrbljeni kot do zdaj.

Fantazijska davčna politika
Guverner Ohia John Kasich, Jeb Bush in Marck Rubio so do zdaj najjasneje ustvarili tabor klasičnih kandidatov, ki se skušajo prebiti skozi rešeto strankarske baze s čim manj izjavami, ki jim bodo škodile na splošnih volitvah proti demokratom. Vsi računajo, da je le vprašanje časa, ko bosta Trump in Carson izgorela. Med drugim je Kasich gospodarsko in davčno politiko Trumpa in Carsona označil za fantazijsko.

Na drugi strani so Trump, Carson in teksaški senator Ted Cruz, ki veljajo za upornike proti obstoječemu sistemu in se hranijo z jezo volilnega telesa. Senatorju iz Kentucyka Randu Paulu, nekdanji glavni izvršni direktorici Hewlett Packarda Carly Fiorini in guvernerju New Jerseyja Chrisu Christiju pa sinočnja predstava ne bo pomagala pri preboju v ospredje.

Moralno neprimeren kandidat
Nekdanji guverner Arkansasa Mike Huckabee je požel velik aplavz republikanskega občinstva, ko Trumpa ni hotel označiti za moralno neprimernega predsedniškega kandidata in se je celo pohvalil, da nosi njegovo kravato. Kasich in Bush sta v en glas takoj komentirala, da je bila verjetno izdelana v Mehiki ali na Kitajskem, torej državah, ki sta stalni tarči Trumpovih napadov. Trump v slogu demokratov kritizira uhajanje delovnih mest v omenjeni državi, tekmecema pa je povedal, da uporabljata nizke udarce.

Pred soočenjem vodilnih kandidatov se je pomerila četverica iz ozadja. Znova je bil v ospredju senator iz Južne Karoline Lindsey Graham, ki se čudi, kako lahko izgublja proti takima, kot sta Trump in Carson. Kot vedno je kritiziral zunanjo politiko predsednika Baracka Obame. Poleg Grahama so nastopili še nekdanji guverner New Yorka George Pataki, nekdanji senator iz Pensilvanije Rick Santorum in guverner Louisiane Bobby Jindall.

Za pokojninski sistem in zdravstveno varstvo
Večina republikanskih kandidatov sicer odločno zagovarja zvezni pokojninski sistem in sistem zdravstvenega varstva upokojencev medicare, ki sta bila sprejeta skoraj dobesedno prek republikanskih političnih trupel. Skoraj vsi po vrsti so kritizirali velike zaslužke na Wall Streetu, vedno večje razlike v dohodkih Američanov, davčne luknje, ki jih izkoriščajo korporacije in bogataši. Nekateri, kot so Christie, Kasich, Pataki in Graham, celo verjamejo v podnebne spremembe ter zavračajo Trumpovo idejo o deportaciji 12 milijonov nezakonitih priseljencev.

Soočenje republikancev v znamenju besednih napadov