Govor pred britanskimi poslanci je bil vrhunec obiska Aung San Su Či v Veliki Britaniji. Foto: EPA
Govor pred britanskimi poslanci je bil vrhunec obiska Aung San Su Či v Veliki Britaniji. Foto: EPA
London
Pred Veliko Britanijo je Aung San Su Či obiskala Švico, Norveško in Irsko. Foto: EPA

Ikona mjanmarskega boja za demokracijo je priložnost spregovoriti kot prva tuja ženska v londonskem Westminster Hallu označila za "izredno čast".

Po drugi svetovni vojni so namreč v dvorani iz 11. stoletja spregovorili le štirje tujci - ameriški predsednik Barack Obama, papež Benedikt XVI., nekdanji južnoafriški predsednik Nelson Mandela in francoski predsednik Charles de Gaulle.

Oba domova britanskega parlamenta so v preteklih desetletjih nagovorili tudi drugi tujci, med njimi dalajlama, Jacques Chirac in Francois Miterrand, Bill Clinton in Ronald Reagan, Mihail Gorbačov, Boris Jelcin in Nikita Hruščov, Kofi Annan in Haile Salassie. Kot edina ženska doslej pa je parlament nagovorila britanska kraljica Elizabeta II.

"Tukaj sem, da deloma prosim za praktično pomoč, pomoč prijatelju in enakovrednemu," je dejala v svojem govoru, ki mu je prisluhnilo okoli dva tisoč članov parlamenta in gostov.

"Naša lastna odločenost nas lahko pripelje le do neke točke; podpora britanskega naroda in ljudi po vsem svetu nas lahko popelje veliko dlje," je še dejala Aung San Su či.

"Nujno sodelovanje z režimom"
Opozicijska voditeljica je v Veliki Britaniji nekoč študirala in živela, se poročila in rodila dva sinova, nato pa zapustila družino ter se vrnila nazaj v domovino, ki jo je potrebovala. Zdaj se je vrnila prvič po 24 letih, potem ko je večji del zadnjih 20 let preživela v hišnem priporu.

Aung San Su Či se je pred govorom srečala z britanskim premierjem Davidom Cameronom, prestolonaslednikom Charlesom in njegovo ženo Camillo.

Na srečanju je Cameron branil svojo odločitev, da na obisk v Veliko Britanijo povabil mjanmarskega predsednika Thein Seina, ki je bil do lani član vladajoče vojaške hunte.

"V Mjanmaru poteka proces reform. Da bi uspel, moramo sodelovati z režimom," je dejal britanski premier, ki je aprila kot prvi zahodni voditelj obiskal Mjanmar.

Aung San Su Či se je strinjala, da je povabilo Thein Seina pravilno. "Ne želimo, da nas preteklost ovira. Preteklost želimo izkoristiti pri gradnji prihodnosti," je dejala.