Številne žrtve mučenja si niso upale spregovoriti, saj se bojijo, da jih ponovno čaka bivanje v taborišču. Foto: EPA
Številne žrtve mučenja si niso upale spregovoriti, saj se bojijo, da jih ponovno čaka bivanje v taborišču. Foto: EPA
Diamant
Evropska unija bi ponovno izvažala diamante iz dveh zimbabvejskih rudnikov. Foto: EPA
Robert Mugabe
Mugabe naj bi vedel za obstoj taborišča. Foto: EPA

Taborišče so odkrili novinarji BBC-ja, ki so o mučenju, pretepanjih in spolnih zlorabah govorili tudi z nekaterimi nekdanjimi zaporniki, žrtvami mučenenja. Glavno taborišče je poznano pod imenom "diamantna baza", nahaja pa se v bližini kraja Zengeni v pokrajini Marange, ki je eno najpomembnejših svetovnih diamantnih polj.

V pokrajini Marange policija in vojska novačita civiliste, da bi nezakonito iskali diamante. Tiste delavce, ki za svoje delo zahtevajo preveliko plačilo, za kazen odpeljejo v omenjeno taborišče. Tam se znajdejo tudi tisti, ki diamante iščejo na svojo roko, pa jih varnostne sile odkrijejo. Priče poročajo, da gre za precej oddaljen in zapuščen tabor vojaških šotorov, ki jih obdaja visoka bodeča žica, s katerimi varujejo zapornike. Podjetje, ki upravlja s taboriščem, vodi tesni prijatelj predsednika Roberta Mugabeja, pri tem pa sodelujeta tudi vojska in policija.

Moške pretepali, ženske posiljevali
"To je prostor mučenja, kjer so delavci v rudnikih diamantov zaradi pretepanj včasih nesposobni hoditi," je za BBC povedal eden izmed ujetnikov, ki so ga izpustili v februarju. "Zjutraj smo dobili 40 udarcev z bičem, 40 smo jih dobili popoldne, 40 pa še zvečer," je povedal moški, ki je prosil, če lahko ostane anonimen in ki zaradi pretepanj še vedno ne more uporabljati ene roke in komaj hodi.

"Pretepali so nas s hlodi, s kamni pa so obmetavali moje gležnje," je povedal preživeli moški, in pojasnil, da moške v taborišču zadržujejo več dni, preden v taborišče pripeljejo nove zapornike. "Ženske so pogosto izpustili prej, a so jih pazniki množično posiljevali," je še dodal.

Na zapornike so naščuvali pse
Uradnik v zimbabvejski vojski je ob tem, prav tako pod pogojem anonimnosti, pojasnil, da če je kdo zaradi mučenja umrl, tega niso sporočili, saj niso želeli, da bi se razvedelo o obstoju taborišča, ki po pričanju številnih preživelih deluje že najmanj tri leta.

Nekdanji pripadnik vojaških sil, ki je leta 2008 delal v taborišču, je za BBC povedal, da so zapornike mučili tudi tako, da so uprizarjali navidezne utopitve in jih pretepali po genitalijah. Včasih so nad zapornike naščuvali tudi pse. "Zapornike so uklenili, nato pa so nanje naščuvali pse, ki so jih grizli," je povedal sogovornik in dodal, da številni zaporniki napada psov niso preživeli.

Oblasti v Zimbabveju se na poročanje BBC-ja niso odzvale.

EU si prizadeva za izvoz diamantov iz dveh rudnikov
Obtožbe prihajajo ravno v času, ko si Evropska unija prizadeva, da bi nekatere prepovedane diamante iz Zimbabveja pripeljali spet na svetovne trge. Evropska unija je prepričana, da dva rudnika na območju Marange izpolnjujeta vse mednarodne standarde, zato si želijo, da bi diamante iz teh rudnikov odobrili za izvoz, kar bi delno sprostilo prepoved iz leta 2009.

"Evropska unija podpira izvoz diamantov izključno iz dveh rudnikov, ki ju neprekinjeno nadziramo. Izvozu diamantov iz vseh preostalih rudnikov v regiji Marange še vedno ostro nasprotujemo, vse dokler jih neodvisni mednarodni strokovnjaki ne bodo označili kot take, ki ustrezajo vsem mednarodnim standardom," so sporočili iz Unije.

Prepoved prodaje diamantov iz leta 2009
Prepoved izvoza in prodaje diamantov je takrat uzakonil Kimberley Process (KP), mednarodna organizacija, ki nadzira diamante in skuša preprečiti, da bi t. i. krvave diamante prodajali na svetovnih trgih, potem ko so iz regije Marange prihajala grozljiva poročila o tem, da zimbabvejske varnostne sile pobijajo in zlorabljajo iskalce diamantov.