Gneča v Francoski četrti. Foto: AP
Gneča v Francoski četrti. Foto: AP
Kaj bi New Orleans brez svoje slastne hrane? Foto: Reuters
New Orleans je imel vedno neki poseben čar. Foto: AP
Spomini na Katrino še živijo. Foto: AP

Najbolj na udaru je bil New Orleans, "The Big Easy", ki je vedno slovel po svojem sproščenem življenjskem slogu in posebnem čaru. Desetletje pozneje spomini na Katrino ostajajo, a mesto je spet v vrhunski formi.

Če je Katrina tistega usodnega 29. avgusta poplavila to zgodovinsko mesto ob ustju reke Misisipi, danes na ulicah turistično najbolj oblegane Francoske četrti ni več sledi, da so bile te ulice pred desetletjem popolnoma pod vodo. Katrina je bila za New Orleans in ZDA sploh daleč najdražja naravna katastrofa, ki je povzročila za več kot 100 milijard dolarjev škode. A "The Big Easy", kot pravijo mestu zaradi njegove ležernosti in sproščenega južnjaškega duha, si je opomogel in danes zaznava rekordno rast.

Zrasli so novi hoteli, trgovine, bari in restavracije, turisti, ki so v prvih letih po Katrini na New Orleans, ki je bil nekaj časa res videti kot vojno območje, malce pozabili, pa se zdaj trumoma vračajo v to lepo mesto, polno značaja, slastne hrane, zgodovine, slikovitih običajev, vuduja, največje pustne povorke v Ameriki in legend.

"Kar se je zgodilo tu, je zapletena zgodba," za CNN razlaga Kristian Sonnier iz neworleanškega turističnega urada. "Izgubil sem vse, ampak niti malo ne obžalujem, da sem ostal. Ker mi ne postavljamo na novo samo tistega, kar smo izgubili. To je že povsem za nami. Zdaj gradimo mesto, za katerega nikoli nismo mislili, da ga lahko imamo."

Nove sobe, nove restavracije
Samo letos je v New Orleansu z vsemi novimi hoteli na voljo 2.400 sob več - med njimi Aloft New Orleans Downtown z bazenom na strehi hotela, Marriottov AC Hotel, očarljivi Old No. 77 Hotel & Chandlery v prenovljenem 200 let starem skladišču in elegantni, dizajnersko dovršeni Le Meridien New Orleans.

Kot omenjeno, je ena večjih mikavnosti New Orleansa hrana. Ta na jugu že tako slovi kot ena najokusnejših v celotnih ZDA, a v Big Easyju so s kopico vrhunskih restavracij eklektično mešanico francoske, cajunske in afriško-karibske kulinarike to popeljali v nove višave. Med tistimi, ki letos odpirajo nove restavracije (te v New Orleansu vznikajo kot gobe po dežju), je vroča Nina Compton, nekdanja tekmovalka Top Chefa, domačin John Besh in Teksašan Aaron Sanchez pa v novem Johnnyju Sanchezu ponujata mehiške tapase v malce inovativnejši podobi (takosi z govejim jezikom, tunine tortilje s kaviarjem).

V teh dneh se tudi ponovno odpira stara, leta 1875 zgrajena tržnica St. Roch Market, ki so jo po Katrini zaprli, zdaj pa boste na njej lahko okušali vse od francoskih palačink do korejskih perutničk, o južnjaški kulinariki pa se lahko poučite tudi v muzeju južnjaške hrane in pijač.

Na džez in koktajl
New Orleans je eno tistih mest, v katerem vam preprosto ne more biti dolgčas. Večerno in nočno življenje je med najživahnejšimi - če ne celo najživahnejše - v državi in res ne manjka lokalov, barov in kabaretov vseh vrst. Noben obisk mesta ne bi bil popoln brez doživetja vsaj enega džezovskega koncerta ali njihovega slovitega koktajla hurricane v eni izmed tistih privlačnih, temačnih pivnic, ki so videti nespremenjene od časa prohibicije.

New Orleans sicer nikdar ni slovel po svojih parkih, a z dvema novima projektoma se tudi to spreminja. Prvi je dva kilometra dolg Crescent Park ob Misisipiju, ki sega vse do trendovske četrti Bywater, drugi pa 3,5 kilometra dolg Lafitte Greenway ob nekdanjem kanalu in železnici.