Američani na oddihu na Floridi. Foto: Reuters
Američani na oddihu na Floridi. Foto: Reuters

Po podatkih Ameriške avtomobilistične zveze se je letos na potovanja v dneh okoli praznika odpravilo 41,9 milijona Američanov, kar je največ od leta 2007 oziroma za 0,7 odstotka več kot lani. Približno 80 odstotkov se jih je na pot odpravilo z osebnimi avtomobili, saj je bencin letos cenejši povprečno za dolar na galono (3,8 litra).

Američani se na svoj največji praznik radi odločilo za oddih na morju ali pa piknik na plaži, vendar morajo biti letos še posebej previdni. Predvsem iz vzhodne obale ZDA, od Severne Karoline do Floride, namreč prihajajo številna opozorila o napadih morskih psov.

Večina se bo zvečer zbrala na različnih prizoriščih, kjer bodo tradicionalno prižigali ognjemete. Naslov največjega si lasti newyorški v organizaciji trgovine Macy's. V živo si ga vsako leto ogleda okoli dva milijona ljudi. Na zahodni obali ZDA bo ognjemetov letos manj kot običajno, saj se oblasti bojijo, da bi lahko povzročili požare, ker deželo na tistem koncu pesti suša.

V vseh večjih mestih so poskrbeli tudi za poostreno varovanje, saj številne domačine skrbi, da bi lahko na katerem od množičnih dogodkov prišlo do terorističnega napada. Samo v New Yorku je na ulicah 7.000 dodatnih policistov, največ pa jih je prisotnih na prometnih postajah javnega prevoza.