Ela Mičunović se je na mladinskih olimpijskih igrah v Nandžingu povzpela na zmagovalni oder. Osvojila je srebrno medaljo. Foto: Osebni arhiv Ela Mičunović
Ela Mičunović se je na mladinskih olimpijskih igrah v Nandžingu povzpela na zmagovalni oder. Osvojila je srebrno medaljo. Foto: Osebni arhiv Ela Mičunović
Ela Mičunović
"Španka je bila od tretjeuvrščene Američanke in mene boljša za tri točke, saj je v svojem predzadnjem poskusu zadela s sredine. Met s sredine šteje tri točke. V boju za drugo mesto pa je odločal čas. Bila sem hitrejša od Američanke." Foto: OKS

Mednarodni olimpijski komite želi košarko 3 na 3 uvrstiti tudi na prave olimpijske igre. S to disciplino pa prideta skupaj tudi zabijanje in met trojk.

'Na tekmovanje se nisem posebej pripravljala. Zelo pa mi je pomagala spodbuda soigralk in soigralcev ter trenerja Matica Vidica.' Foto: Osebni arhiv Ela Mičunović

In ena izmed takšnih je tudi naša sogovornica, 17-letna košarkarica Ela Mičunović, ki se je poleti z mladinskih olimpijskih iger v Nandžingu na Kitajskem vrnila s srebrno medaljo okoli vratu. Medtem ko je Žiga Lah, ki smo ga v rubriki Uspešna Slovenija predstavili pred kratkim, zasedel drugo mesto v zabijanju, si je Ela srebro prislužila z odličnim metanjem trojk.

V kvalifikacijah je nastopilo 62 deklet, le štirim se je uspelo uvrstiti v finale, med njimi tudi edini slovenski predstavnici v kategoriji metanja trojk. Zlato je na koncu pripadlo Španki, tretje mesto pa je zasedla Američanka: "Španka je bila od tretjeuvrščene Američanke in mene boljša za tri točke, saj je v svojem predzadnjem poskusu zadela s sredine. Met s sredine šteje tri točke. V boju za drugo mesto pa je odločal čas. Bila sem hitrejša od Američanke," nam je Ela opisala dogajanje na Kitajskem.

Pred odhodom Ela ni pričakovala medalje, ko pa so se začela tekmovanja, je košarkarica, ki se je prvič udeležila tekmovanja, kjer je bilo vse odvisno le od nje same, uvidela, da nič ni nemogoče - niti osvojitev medalje. "Medalja mi pomeni zelo veliko. Zadela sem, ko je bila treba." In kje hrani medaljo? "Hranim jo v svoji sobi ob drugih priznanjih."

Čeprav je bila v finalnih bojih "sama", so ji z glasnim navijanjem pomagali tudi drugi slovenski mladi olimpijci in trener Matic Vidic. "Na Kitajskem smo se imeli zelo lepo. Ko nismo imeli tekmovanj in treningov, smo odšli v mesto ali pa smo se s športniki iz drugih držav družili v vasi. Veselili smo se vsake medalje." In razlogov za veselje je bilo na Kitajskem za slovensko izbrano vrsto veliko, saj so se mladi športniki domov vrnili z osmimi medaljami.

Uspešna Slovenija je projekt za optimizem in spodbudo. V MMC-ju želimo z njim predstaviti posameznike, podjetja in ustanove, ki so za odličnost na svojem področju pred kratkim prejeli priznanje ali nagrado. Uspešni učenci, inovatorji, podjetniki, kmetje, zdravniki, umetniki, znanstveniki, športniki ... Njihovi dosežki vzbujajo upanje, da se bo Slovenija s svojo ustvarjalno močjo vendarle prebila med vitalne družbe. Svoje predloge pošljite na naslov uspesna.slovenija@rtvslo.si.

Po zmage v jadransko ligo
Košarka jo spremlja že od otroštva, z njo se je ukvarjal tudi njen oče: "Žoga je bila vedno prisotna. Čeprav je oče igral, sem se na košarko v tretjem razredu osnovne šole vpisala sama," se spominja svojih začetkov 182 centimetrov visoka branilka, košarkarica ŽKD-ja Ilirija, ki pa je letos posojena Triglavu iz Kranja.

To je za Elo velika priložnost, saj poleg tega, da nastopa v prvi slovenski košarkarski ligi, nabira izkušnje tudi v jadranski ligi. Kranjska ekipa je prejšnji konec tedna gostovala v Podgorici, kjer so košarkarice Triglava na koncu po trdem boju morale priznati premoč ekipi Budučnost Vulcano (71:62) - Ela je na tekmi dosegla tri točke. V prvi slovenski ligi Triglav po dveh odigranih krogih še ni doživel poraza (skupaj z ekipo Athlete Celje je edina neporažena ekipa v 1. SKL za članice), Elina statistika pa po dveh odigranih srečanjih znaša 7,8 točke na tekmo. Kakšni pa so načrti Triglava v letošnji sezoni: "V državnem tekmovanju so cilji najvišji. V jadranski ligi pa si želimo zmagati na čim več tekmah in se uvrstiti čim višje."

Ženska košarka v medijih premalo zastopana
V Sloveniji niso prav rožnati časi niti za moške klube, saj je zelo težko dobiti sponzorje, še slabše pa je s financiranjem v ženski košarki. Elin matični klub je imel v preteklosti precej težav s financami. Kako pa ona gleda na težave, s katerimi se srečujejo klubi? "Posledice gospodarske krize verjetno čutijo vsi klubi v Sloveniji, nekateri bolj, drugi manj. To je realnost današnjega športa. Mislim, da bi bilo večje pojavljanje ženske košarke v medijih v veliko pomoč vsem ženskim klubom. Če bi se bolj pojavljala recimo na televiziji, bi bilo verjetno tudi več zanimanja." In k temu dodaja: "Mislim, da bi bila lahko raven ženske košarke višja, kot je, z več vloženega truda in tudi denarja. Prihodnost pa gotovo ni slaba, saj v Sloveniji nastaja vedno več dobrih igralk."

Elina srebrna medalja je eden največjih dosežkov v njeni karieri, je pa prepričana, da to ni njena edina. Upa namreč na medaljo z reprezentanco: "Do zdaj sem se udeležila treh kadetskih (B-divizija) in mladinskega (A-divizija) evropskega prvenstva. Reprezentančne medalje še nismo osvojile, vendar pa upam, da jo bomo v prihodnje. Eden izmed največjih dosežkov je gotovo srebrna medalja z iger v Nandžingu. Ponosna pa sem tudi na mladinsko in kadetsko tretje mesto iz sezone 2012/2013."

Doma za Union Olimpijo, v tujini za Partizan
Košarka je njen vsakdan, poleg tega, da preživi približno tri ure na dan v dvorani, je goreča navijačica vseh slovenskih športnikov in klubov, redno pa spremlja tudi tuje lige: "V Sloveniji navijam za Union Olimpijo, v tujini pa za beograjski Partizan." In kako je z njenimi vzorniki? "Nimam posebnih vzornikov, vendar pa mi je všeč Bogdan Bogdanović, mladi srbski igralec, ki igra na istem položaju kot jaz. Je eden boljših metalcev z razdalje. V Evropi mislim, da je najboljši Španec Juan Carlos Navarro, v ZDA pa je zelo dobrih strelcev kar veliko."

Na vprašanje, ali tudi ona tako kot številni mladi sanja o tem, da bi zaigrala v ligi WNBA, pa odgovarja: "Ne razmišljam preveč vnaprej. Zdaj sem osredotočena na letošnje leto in sezono. Želim si igrati v tujini, vendar bom videla, kaj bo prinesla prihodnost."

Čeprav še ne ve, kaj bo študirala - Ela trenutno obiskuje Gimnazijo Bežigrad, ki ji, kot pravi, omogoča zelo dobre pogoje za usklajevanje šole s športom -, pa je prepričana, da jo bo košarka spremljala še naprej.

Kakšni so po vašem mnenju pogoji za uspešno Slovenijo?
Mislim, da bi si lahko Slovenci za vzor vzeli slovenske športnike, ki so zelo uspešni v mednarodnem merilu.

Mednarodni olimpijski komite želi košarko 3 na 3 uvrstiti tudi na prave olimpijske igre. S to disciplino pa prideta skupaj tudi zabijanje in met trojk.