Na vprašanje, ali ima v formalni lasti ali solasti v Sloveniji ali tujini (denimo v rodnih Saraorcih) še kakšno nepremičnino ali solastniške deleže v podjetjih, za katere javnost še ne ve, Zoran Janković ni odgovoril. Foto: MMC RTV SLO
Na vprašanje, ali ima v formalni lasti ali solasti v Sloveniji ali tujini (denimo v rodnih Saraorcih) še kakšno nepremičnino ali solastniške deleže v podjetjih, za katere javnost še ne ve, Zoran Janković ni odgovoril. Foto: MMC RTV SLO
Janković zamolčal lastništvo gozda?

To je razvidno iz podatkov spletne aplikacije Geodetske uprave RS Prostor, ki omogoča javni vpogled v nepremičnine po vsej Sloveniji, poroča časnik Delo. Samo po sebi to ni nič posebnega, ne gre pa pozabiti, da je ljubljanski župan medijem od svojih nepremičnin navedel le solastništvo hiše v Ljubljani in lastništvo skoraj 6.000 kvadratnih metrov velikega travnika v Bovcu.

Kaj vse ima Janković v lasti?
Tako je Zoran Janković skupaj z ženo Marijo na naslovu Vinterca 55 v enakem deležu lastnik 1.134 kvadratnih metrov velike parcele s številko 2455/1, na kateri na 270 kvadratnih metrih stoji hiša, preostalih 864 kvadratnih metrov pa je dvorišče. Na sosednji parceli 2458/3 je v njuni lasti 196 kvadratnih metrov veliko dvorišče.

Janković je javnosti lagal tudi o lastništvu hiše, v kateri živi njegov sin Jure Janković, kar je javnost izvedela, ko je župan pojasnjeval, zakaj je sinu Juretu nakazal 129.000 evrov. Kot je dejal, je sinu ta denar nakazal za ureditev okolice hiše, v kateri živi. Toda ob tem je poudaril, da je hiša pravzaprav njegova last.
Janković je pozneje zatrdil, da se za svojo laž javnosti ne namerava opravičiti.

Pri navajanju svoje lastnine pa javnosti župan ni omenil, da je sam lastnik 1.852 kvadratnih metrov velike gozdne parcele s številko 2458/1, na kateri ima 278 kvadratnih metrov zemljišča status pozidanega. Isto velja za 235 kvadratnih metrov gozda s parcelno številko 2455/3. Potem je tukaj še 1.422 kvadratnih metrov prvovrstnega gozda na parceli 2455/4, katerega polovični lastnik je on, polovični pa njegov sin Jure.

Na parceli 2455/5, ki meri 1.439 kvadratnih metrov, pa je gozd v županovi polovični lasti, preostalo pa v lasti njegovega drugega sina Damijana. Če seštejemo vse županove deleže, ugotovimo, da je lastnik natanko 3.400 kvadratnih metrov gozda na štirih parcelah.

"Župan je vse premoženje prijavil protikorupcijski komisiji"
Na vprašanje, ali ima v formalni lasti ali solasti v Sloveniji ali tujini (denimo v rodnih Saraorcih) še kakšno nepremičnino ali solastniške deleže v podjetjih, za katere javnost še ne ve, Zoran Janković ni odgovoril, trdijo v Delu. Njegova strankarska piarovka Nataša Pelko je poslala le odgovor, da je "župan že večkrat poudaril, da je vse svoje premoženje prijavil pristojni Komisiji za preprečevanje korupcije".

V elitnem naselju Vinterca na robu ljubljanskega Golovca, kjer so pred kratkim končali gradnjo manjkajoče komunalne infrastrukture, poleg ljubljanskega župana Zorana Jankovića in njegove žene Marije živi še več ljudi, povezanih s politično elito. Med drugim so kot (so)lastniki hiš z bazeni in velikih zemljiških parcel navedeni številni člani družine Virant. Denimo, županov tast Marjan Jernej Virant (zdajšnji mestni svetnik z Liste Zorana Jankovića in stric kandidata za poslanca in premierja Gregorja Viranta), Izidora in Stanka Nataša Virant ter direktor ljubljanske mestne uprave Vasja Butina.

Janković zamolčal lastništvo gozda?