Ljudmila Novak meni, da imajo dober program, ki bo Sloveniji
Ljudmila Novak meni, da imajo dober program, ki bo Sloveniji "vrnil upanje". Foto: BoBo
Lojze Peterle
Lojze Peterle namerava ostati v Evropskem parlamentu. Foto: BoBo

NSi je po njenih besedah že pokazal, da lahko državo vodi odgovorno, pošteno in uspešno. "Brez NSi-ja v Sloveniji ne bo desne vlade," je na kongresu stranke v Ribnici poudarila Novakova.

Po besedah Novakove NSi postavlja v središče človeka in družino, saj je politika orodje za boljšo kakovost življenja. "Politika je zaradi človeka in ne človek zaradi politike," je poudarila Novakova in nato navzoče pozvala, da danes prispevajo po en evro za družine, ki so v stiski. "Tako se bo naša politika solidarnosti tudi s tem malim kamenčkom uresničila v praksi," je dejala Novakova.

Odgovorni so se potuhnili
Po njenih besedah se je Slovenija znašla na poti hitrega in nevarnega padanja. Tisti, ki so v največji meri za to odgovorni, so se zdaj potuhnili, z navidez novimi obrazi pa želijo preslepiti državljane, je dejala.

Oblast so po njenem prepričanju izrabili za polnjenje svojih računov v tujini in za "delitev našega skupnega premoženja". "Zato pričakujem, da bomo na teh volitvah izbrali tiste, ki znajo državo voditi odgovorno, pošteno, uspešno," je dejala Novakova in dodala, da je NSi že pokazal, da to zna.

Strokovni odbori stranke je po njenih besedah pripravil dober in učinkovit program, "ki bo Sloveniji vrnil upanje". V njem so na prvo mesto postavili vrednote.
Peterle: Pri NSi-ju ni dvomov
NSi je pred enakim izzivom kot druge stranke, saj je pred volitvami političen prostor še nejasen, je pred začetkom kongresa dejal vidni član stranke in evropski poslanec Lojze Peterle. "Poslušam ljudi, ki si niso čisto na jasnem, kaj bodo volili, če volijo to ali ono smer. Pri NSi-ju nimajo nobenih dvomov, za kaj si ta prizadeva," je poudaril.

Še veliko dobrih kandidatov
Peterle na volitvah ne bo kandidiral. Ker je za njim šele polovica mandata dela v Evropskem parlamentu, se je odločil, da bo nadaljeval tisto, za kar je bil izvoljen, je pojasnil.

"Prepričan sem, da bi bil izvoljen, ampak ne vidim smisla, da bi takole preskakoval. Stranka ima veliko dobrih kandidatov in se bo z njimi predstavila, jaz pa z njenim zaupanjem delam delo, za katerega sem bil izvoljen," je dejal. Ob tem je dodal, da mu je stranka ponudila možnost kandidature.

Kandidirali bodo po vsej Sloveniji
Stranka bo kandidirala v vseh volilnih okrajih. Med kandidati, ki se danes prav tako udeležujejo kongresa, so tudi nekdanji poslanci in ministri, za NSi pa bodo kandidirali tudi direktor slovenjgraške bolnišnice Janez Lavre, direktorica veterinarske uprave Vida Čadonič Špelič in nekdanji generalni konzul Matjaž Longar.

Kot je poudaril podpredsednik stranke Matej Tonin, pričakujejo uvrstitev v parlament. O tem ne dvomijo, je poudaril.