Foto:
Foto:
Poslanci glasujejo o vsej listi naenkrat.

Ta na predlog predsednika, ki se prej posvetuje z vodji poslanskih skupin, voli novega premierja. Kandidata za predsednika vlade mora predsednik predlagati DZ-ju najkasneje v 30 dneh po konstituiranju DZ-ja, ta pa mora imenovanje izvesti najkasneje sedem dni po prejetju predloga kandidata.

Premier je izvoljen z večino glasov vseh poslancev, v nasprotnem primeru pa mora predsednik v 14 dneh predlagati znova istega ali drugega kandidata, lahko pa razpusti DZ in razpiše nove volitve.

Predsednik vlade mora najkasneje petnajst dni po svoji izvolitvi DZ-ju predlagati imenovanje ministrov. Vsak kandidat za ministra se predstavi delovnemu telesu DZ-ja z istega delovnega področja, kakor je področje ministrstva, za katero je predlagan.

Poslanci nato glasujejo o vseh ministrih naenkrat (t. i. lista ministrov). Če lista ni izvoljena, se opravi novo glasovanje na podlagi nove liste kandidatov. Če tudi ta lista ne dobi zadostne podpore, lahko predsednik vlade predlaga, da se o vsakem kandidatu z liste glasuje posebej.