SDS po podatkih Interstata svoj odstotek ohranja, SD raste, Zares pada (klikni za povečavo). Foto: Interstat
SDS po podatkih Interstata svoj odstotek ohranja, SD raste, Zares pada (klikni za povečavo). Foto: Interstat
Pomembne teme pri volitvah

Za stranko Zares bi glasovalo 4,2 % anketirancev, SNS 3,1 %, za LDS 2,8 % in DeSUS 2,3 % vprašanih. Ostale stranke, NSi, SLS, Lipa in KDS uživajo manj kot 1 % podporo. Slaba tretjina anketiranih (32,9 %) je še neopredeljenih, volitev pa se ne bi udeležilo 16,4 % vprašanih.

Glede na prvo merjenje v mesecu avgustu je mogoče opaziti povečanje deleža anketiranih, ki bi svoj glas namenili stranki SD. Padec podpore so zabeležile stranke Zares, SNS, LDS in DeSUS. Ostale stranke imajo približno enako podporo anketiranih kot pri prejšnjem merjenju. Poskočil je delež (za 5,2 %) neodločenih, delež tistih, ki so odgovorili, da ne bi šli na volitve, pa je ostal skoraj enak.


Glavne teme predvolilne kampanje bi po mnenju anketiranih morale biti brezposelnost (17,5 %), socialna varnost (16,1 %) ter plače in pokojnine (16,1 %). Sledi sklop ekonomskih tem, ki vključuje gospodarstvo (10,3 %), inflacijo (8,0 %) in dvig življenjskega standarda (7,2 %). Anketirane skrbi tudi zdravstvo, izobraževanje, korupcija, boj proti kriminalu, poštenost, moralnost, itd.

Anketirani so prepričani, da bo zmaga na volitvah odvisna predvsem od preteklega dela strank. Tako meni 38,4 % vprašanih. 29 % anketiranih je prepričanih, da bo na zmago na volitvah vplival izbor kandidatov posameznih strank. Na tretjem mestu sledijo nastopi strankarskih kandidatov v javnih soočenjih (26,9 %). Da bo volilna zmaga odvisna od programov političnih strank pa meni 21 % vprašanih. Dobra desetina (13,3 %) vprašanih se do tega vprašanja ni znala opredeliti.

Anketirane je agencija Interstat vprašala tudi, ali podpirajo, da državni organi vzamejo pod drobnogled tiste, ki se jim očita sporno bogatenje na račun drugih. Velika večina anketiranih (83,4 %) je na to vprašanje odgovorila pritrdilno. Takih, ki so odgovorili z ˝ne˝, je bilo 12,6 %. Ostali (4 %) se do vprašanja niso opredelili.

Interstat je podatke med 18. in 21. avgustom zbral s pomočjo 778 opravljenih telefonskih anket. Stopnja odzivnosti je znašala 36,6 odstotka.
L. D.

Pomembne teme pri volitvah