Janeza Janšo bi kot predsednika vlade raje videle ženske in anketiranci z dokončano poklicno šolo. Da je za predsednika vlade bolj primeren Borut Pahor meni več anketiranih, ki so stari med 30 in 39 let. Foto: EPA
Janeza Janšo bi kot predsednika vlade raje videle ženske in anketiranci z dokončano poklicno šolo. Da je za predsednika vlade bolj primeren Borut Pahor meni več anketiranih, ki so stari med 30 in 39 let. Foto: EPA
Priljubljenost strank
Graf priljubljenosti strank. Povečano sliko si lahko ogledate s klikom nanjo. Foto: MMC RTV SLO
Več kot polovica vprašanih vlade ne podpira.
Več kot polovica vprašanih vlade ne podpira. Foto: MMC RTV SLO
Janša ali Pahor?
Borut Pahor je za nekaj odstotkov prehitel Janeza Janšo. Foto: MMC RTV SLO
Kdo bi zmagal na volitvah?

Če bi bile volitve v državni zbor to nedeljo, bi bil med strankami na drugem mestu za SDS-om SD s 15,5 odstotka. Sledili bi LDS s 3,8 odstotka in stranka Zares s 3,7 odstotka glasov. Za SNS bi glasovalo 2,3 odstotka vprašanih, za preostale stranke, to so DeSUS, NSi, SLS in Lipa pa manj kot dva odstotka vprašanih. Dobra tretjina anketiranih (34,3 odstotka) je neopredeljenih, volitev pa se ne bi udeležila dobra desetina vprašanih (12,5 odstotka), je še ugotovila agencija Interstat.

Kdo bi volil koga?
Med anketiranci, ki bi to nedeljo svoj glas namenili stranki SDS nadpovprečno izstopajo tisti s poklicno šolo, dijaki oz. študentje in prebivalci podravske regije. Med potencialnimi volivci stranke SD izstopajo anketiranci z najnižjo izobrazbo (OŠ ali manj) in anketiranci iz savinjske regije. Stranko LDS bi nadpovprečno volili prebivalci osrednjeslovenske regije, stranko Zares pa zaposleni in višje izobraženi anketiranci.

Podpora SDS-u je julija glede na mesec pred tem narasla za pet odstotnih točk, nekoliko pa je narasla tudi Pahorjevemu SD-ju. Povišal se je tudi delež neopredeljenih, znižal pa delež tistih, ki odgovarjajo, da ne bi šli na volitve.

Grafični prikaz podpore si oglejte na desni. Slike lahko povečate s klikom.

Višja podpora vladi
Trenutno slovensko vlado podpira štiri desetine (41,2 odstotka) anketiranih, dobra polovica (52,3 odstotka) je ravno nasprotnega mnenja, torej vlade ne podpira.

Med tistimi, ki so izkazali podporo vladi je nadpovprečno več žensk in tistih, ki so izkazali podporo stranki SDS. Med anketiranimi, ki vlade ne podpirajo, pa izstopajo moški, zaposleni in anketirani, ki so povedali, da bi to nedeljo svoj glas namenili stranki SD.

Več kot polovica meni, da je parlament delal slabo
Da je parlament v tem mandatu delal dobro meni 30,9 odstotka vprašanih, da je delal slabo, pa nekaj manj kot 60 odstotkov (58,9 odstotka). Desetina vprašanih (10,2 odstotka) se do tega vprašanja ni opredelila.

Pahor prehitel Janšo
Anketirani so odgovarjali tudi na vprašanje, kdo je bolj primeren za predsednika vlade – ali je to Janez Janša ali Borut Pahor. Čeprav so mnenja dokaj izenačena, ima Borut Pahor nekoliko prednosti. Da bi bil Borut Pahor bolj primeren za predsednika vlade, je menilo skoraj 40 odstotkov vprašanih (39,2 odstotka); da pa je za to funkcijo bolj primeren Janez Janša pa meni slabih 35 odstotkov vprašanih (34,5 odstotka). 16,5 odstotka anketiranih meni, da za predsednika vlade ni primeren nobeden izmed njiju.

Janeza Janšo bi kot predsednika vlade raje videle ženske in anketiranci z dokončano poklicno šolo. Da je za predsednika vlade bolj primeren Borut Pahor meni več anketiranih, ki so stari med 30 in 39 let. Med anketiranimi, ki menijo, da za predsednika vlade ni primeren niti Janez Janša niti Borut Pahor nadpovprečno izstopajo moški, anketiranci stari med 40 in 49 let, z dokončano osnovno šolo, zaposleni in potencialni volivci stranke Zares.

V anketi je sodelovalo 704 polnoletnih državljanov.

Kdo bi zmagal na volitvah?