BMW, Daimler, Ford in Volkswagen bodo ustanovili podjetje za gradnjo ultrahitrih polnilnic v Evropi. Foto: BMW
BMW, Daimler, Ford in Volkswagen bodo ustanovili podjetje za gradnjo ultrahitrih polnilnic v Evropi. Foto: BMW

Glavni avtomobilskih proizvajalci si v zadnjem času močno prizadevajo za razvoj električnih vozil. Eden izmed glavnih pogojev za uveljavitev tovrstnih vozil je ustrezna polnilna infrastruktura. Zato našteti proizvajalci načrtujejo skupno podjetje za postavitev polnilnih postaj z enosmernim tokom za električna vozila ob glavnih oseh v Evropi. Cilj dogovora, ki so ga podpisali partnerji, je hitra vzpostavitev infrastrukture za povečanje uporabnosti električne mobilnosti na daljše razdalje.

Načrtujejo postavitev postaj z zmogljivostjo 350 kW, ki bodo omogočale bistveno hitrejše polnjenje od dosedanjih. V prvem delu gradnje, ki se bo začela leta 2017, bodo postavili 400 postaj, do leta 2020 pa naj bi jih bilo na voljo več tisoč. Polnilne postaje, ki bodo stale ob avtocestah in ob tranzitnih cestah z gostejšim prometom, bodo javno dostopne in bodo omogočale enostavnejšo mpremagovanje daljših razdalj z električnimi vozili, kar trenutno ni popolnoma samoumevno. Razvoj električnega polnjenja gre v smeri, da bi bilo le-to primerljivo hitro in priročno kot dobro staro točenje goriva.

Posodobitev tehničnih standardov
Načrtovano polnilno omrežje naj bi temeljilo na sistemu za kombinirano polnjenje CCS. Zato, da bo načrtovana infrastruktura omogočala polnjenje z zmogljivostjo 350 kW, je predvidena posodobitev obstoječih tehničnih standardov polnjenja z izmeničnim in enosmernim tokom. Polnilno omrežje bodo lahko uporabljala vsa vozila, opremljena s standardom CCS, ne glede na znamko. Čas polnjenja le-teh pa se bo znatno skrajšal.