Sam mehanizem je narejen zelo preprosto. Smiselno je opozoriti, da se aktivirajo samo s stiskom kljuke ali pritiskom tipke. Foto: Volkswagen
Sam mehanizem je narejen zelo preprosto. Smiselno je opozoriti, da se aktivirajo samo s stiskom kljuke ali pritiskom tipke. Foto: Volkswagen
Najpogostejši tip drsnih vrat je tisti, ki ima tritočkovno vzmetenje in se odpira navzven, nato pa poteka vzdolž strani vozila. Volkswagen ga je pri svojih vozilih predstavil že leta 1964. Foto: Volkswagen

Drsna vrata so pogosto ena od zahtev pri nakupu novega družinskega avtomobila. V prvi vrsti zaradi lažjega vstavljanja otrok v otroške sedeže, ko parkiramo na ozkih parkirnih mestih, v parkirnih hišah, garažah blokovskih naselij. Poznamo dve vrsti drsnih vrat - taka na potisk in električna, katerim smo posvetili eno od oddaj Avtomobilnost na TV Slovenija.

Drsna vrata so vrsta vrat, ki so nameščena ali pritrjena na stezi, da bi vrata lahko zdrsnila, običajno vodoravno. Dolgo so bila značilna za minibuse in lahka gospodarska vozila, predvsem zato, ker zagotavljajo široko odprtino za lažje vstopanje in izstopanje potnikov oziroma nalaganja in razkladanje materiala v keson vozila.

Prednosti drsnih vrat, ki so se pokazale pri gospodarskih vozilih, so prenesli na osebna vozila. Celo tako majhna, kot je bil peugeot 1007. Drsna vrata so bila pravi hit tudi pri renault kangooju in velikih enoprostorcih, kot so citroën C8, peugeot 807, chrysler voyager, kasneje pa pri večini znamk, ki so ponujale velike enoprostorce.

Električna otroka ne bodo stisnila
Uporaba drsnih vrat se je s priljubljenostjo enoprostorcev močno povečala, saj omogočajo izstopanje in vstopanje v vozilo tudi med parkiranjem na bolj tesnih parkirnih mestih. Si predstavljate, da z desno roko nosite otroka, v levi pa imate nakupovalne vrečke - ko so z vami otroci, imate le redko proste roke. Prav zato imajo očetje tako radi električno pomična drsna vrata, ki jih odpiramo s tipko na ključu ali pa s stiskom na kljuko.

Ko govorimo o električnih drsnih vratih, marsikdo pomisli na udobje, imajo pa še eno prednost.

Električna vrata imajo reverzibilni motorček oziroma mehanizem, kar pomeni, da se takoj, ko zaznajo oviro, vrnejo v prvotni položaj. Tako ni nobene bojazni, da bi prišlo do stiska. Če se torej med vrati, ki se zapirajo, pojavi otrok, ga ne bodo stisnila, ampak se bodo vrnila v prvotni položaj.

V primeru ročnih klasičnih vrat lahko pride do nenadzorovanega zapiranja. Lahko ste nepozorni in ima otrok prav v trenutku, ko zapirate vrata, zunaj roko ali nogo, in jo udarite z vrati. Avtomatska vrata ravno to preprečujejo.

Pri vzdrževanju vrat ni omejitev. Če se avtomobil pere v zimskem času, potem je smiselno notranji rob vrat temeljito obrisati, saj lahko pride do zmrzovanja, nabiranja ledu. V tem primeru bi vrata lahko zaznala oviro in bi bile manjše težave pri zapiranju.

Avto z električnimi drsnimi vrati ima v osnovi močnejši akumulator, ki naj bi zdržal okoli štiri leta, kot je predvideno za klasični akumulator. Tudi v primeru morebitnega izpada električne energije ali akumulatorja se lahko vrata še vedno zelo počasi zaprejo tudi ročno.

In ker v Avtomobilnosti ne verjamemo zgolj na besedo, smo angažirali testnega preizkuševalca.