Proizvajalci avtomobilov opozarjajo na počasno vzpostavljanje polnilne infrastrukture. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli
Proizvajalci avtomobilov opozarjajo na počasno vzpostavljanje polnilne infrastrukture. Foto: MMC RTV SLO/David Šavli

Evropsko združenje proizvajalcev avtomobilov (ACEA) opozarja, da vzpostavljanje novih polnilnih postaj za električna vozila poteka počasneje od rasti števila teh avtomobilov. V poročilu ACEA-ja je navedeno, da bi morali do leta 2030 vsako leto vzpostaviti osemkrat več polnilnih postaj kot do zdaj, da bi uresničili zastavljene cilje.

Rast števila prodanih električnih avtomobilov je bila po navedbah ACEA-ja od leta 2017 trikrat hitrejša od rasti števila polnilnih mest. Kot so opozorili v poročilu, objavljenem na njihovih spletnih straneh, se avtomobilska industrija zaradi vse strožje okoljske zakonodaje vse bolj zanaša na električna vozila, polnilna infrastruktura pa precej zaostaja.

Po ocenah Evropske komisije bomo v EU-ju do leta 2030 potrebovali 3,5 milijona polnilnih mest za električna vozila. Za dosego tega cilja bo treba po navedbah ACEA-ja do takrat vsak teden namestiti 8000 novih mest.

Vendar pa je 3,5 milijona po njihovem mnenju preskromna ocena. V resnici jih bo EU do takrat potreboval 8,8 milijona, kar pomeni vzpostavitev 22.000 novih tedensko. "To je osemkrat več od trenutnega tempa," so opozorili.