Fluence Z.E. je električna različica Renaultovega limuzinskega modela. Foto: Renault
Fluence Z.E. je električna različica Renaultovega limuzinskega modela. Foto: Renault

Prvo mesto letošnjega medmestnega preizkusa novih varčnih avtomobilskih tehnologij »Challenge Bibendum«, je zasedel Renault z modelom fluence Z.E..

Na prireditvi, ki jo organizira Michelin in zato nosi ime po njihovi dobro znani maskoti, se je Renault z električnim pogonom izkazal za okolju najbolj prijaznega, saj so strogi sodniki izračunali, da je v zrak izpuhal le 57 gramov ogljikovega dioksida na kilometer, kar je osem odstotkov manj, kot je zapisano v homologacijskih podatkih vozila.

Fluence Z.E. pa odhaja s prireditve tudi z nekaterimi drugimi priznanji. Med drugim se je limuzina izkazala kot najboljša na ADAC-ovi progi namenjeni preizkusu vodljivost s časom 2 minuti in 2 sekundi je za pet sekund premagala drugovrščeno teslo, na 300 kilometrov dolgi relacijski medmestni preizkušnji pa je bila tudi energetsko najbolj učinkovita, saj je porabila le 37,44 kWh energije. Baterijo so menjali le enkrat, za kar so porabili šest minut in to kljub temu, da je bila menjava ročna in ne strojna, tako kot je to mogoče pri serijskih vozilih.

V Berlinu pa se je izkazal tudi član japonskega dela naveze Renault Nissan, saj je leaf osvojil prvo mesto na 30 kilometrov dolgi mestni preizkušnji.