Robert Lešnik (levo) in Janez Martinčič (desno) med pogovorom na avtomobilskem salonu v Ženevi. Foto: Val 202
Robert Lešnik (levo) in Janez Martinčič (desno) med pogovorom na avtomobilskem salonu v Ženevi. Foto: Val 202

Avtor oddaje Avtomobilsko-prometne minute na Valu 202 ugotavlja, da letošnji avtomobilski salon v Ženevi prinaša obilico naprednih tehnoloških rešitev, ki nas bodo v prihodnjih letih spremljale v avtomobilih, nas razvajale, varovale in tudi reševale - pa ne samo potnikov v vozilih, temveč tudi druge udeležence v prometu.

Med zanimivimi novostmi izpostavlja tehnologijo, ki jo je predstavil Volvo in po novem ne zaznava le pešcev ampak tudi kolesarje. Napreden sistem senzorja skenira področje pred vozilom; če kolesar nenadoma zavije pred vozilo in bi bilo trčenje neizogibno, sledi opozorilo in nato zaviranje. Tehnologija bo na voljo v prenovljenih modelih, ki jih Volvo predstavlja v Ženevi - in sicer od sredine maja naprej.

Dogajanje na salonu pa razkriva tudi, kakšne so oblikovalske smernice posameznih avtomobilskih znamk, kakšne novosti in spremembe pri oblikovanju avtomobilov se obetajo v bližnji prihodnosti. Eden tistih, ki zadnjih petnajst let pušča svoj pečat pri zunanjem oblikovanju vozil, je tudi naš Robert Lešnik. Začel je pri Volkswagnu, potem ga je za dve leti v svoj oblikovalski center zvabila korejska Kia, zdaj pa je že štiri leta na čelu oddelka za zunanje oblikovanje pri Mercedesu.

Na razstavnem prostoru te ugledne nemške znamke je Roberta Lešnika pred mikrofon povabil Janez Martinčič, pogovor pa lahko poslušate v arhivu oddaj Avtomobilsko-prometne minute.