Blink 182 nadaljujejo pohod po svetovnih odrih. Letos so se med drugim ustavili na festivalih, kot so Sziget, Frequency, Reading in Leeds. Foto: EPA
Blink 182 nadaljujejo pohod po svetovnih odrih. Letos so se med drugim ustavili na festivalih, kot so Sziget, Frequency, Reading in Leeds. Foto: EPA
Blink 182
Med nastopi se po odru sprehajajo in igrajo njihovi otroci. Foto: EPA
Blink 182
Ob Marku in Tomu pa je velika pozornost usmerjena v Travisa, ki po smrti njegovega velikega prijatelja DJ AM-a, s katerim sta bila leta 2012 udeležena v letalski nesreči, potuje le še po kopnem in morju. Foto: EPA

"Na zadnjem nastopu v Nemčiji smo zbijali šale na račun Justina Bieberja. Niso jih dobro sprejeli. Ne bomo več," je porogljivo pred nekaj tedni na festivalu Frequency dejal 42-letni Mark Hoppus."Naj vam jo povem ... Vprašali smo jih, kdo je 'Belieber' v občinstvu. Ljudje so nam začeli žvižgati in rekli smo jim, da so precej sumljivi ljudje." Blinki podobno kot njim podobne skupine danes iščejo prostor v poplavi elektronske in popularne glasbe, ki so jo mlajše generacije vzele za svojo.

"Ko se moj glas zlije z Markovim in Travisovimi bobni ... To je kakovost," je na Frequencyju med nastopom poudaril 38-letni Tom DeLonge. Bolj zaverovani vase kot kadar koli se Blinki v nastopih vedno bolj približujejo šaljivi aroganci NOFX. Ko so na Dunaju začeli svoj repertoar z uspešnicami Feeling This, What's My Age Again? in The Rock Show, se je DeLonge ustavil pred nadaljevanjem in v šaljivem slogu dejal: "To je vse, kar imamo."

Govorice o vokalno neprepričljivih nastopih so neresnične. Že res, da DeLongov glas v živo zveni bolj odrezav in raskav kot na avdioposnetkih, toda s Hoppusovim globokim glasom še vedno tvorita enega izmed boljših vokalnih duetov v emopoppanku.

Skladb se predvsem na račun bobnarskih vložkov Travisa Bakerja lotevajo udarneje. Toda hkrati z dobro mero humorja in samoironije. Nič nenavadnega tako ni, ko Hoppus začne s prepevanjem znane melodije iz filmske klasike Moje pesmi, moje sanje: "Sixteen Going On Seventeen." Vse skupaj pa se razvije v eno izmed starih "blinkovskih" uspešnic.

Še bolj otročji kot nekoč
Oba 'frontmana' - za katera je znano, da sta imela v preteklosti kar nekaj težav v njunem odnosu - danes na odru samo nizata komplimente drug drugemu: "Poglejte Marka, kako lepo igra baskitaro," je dejal DeLonge.

Čeprav so precej starejši, kot so bili pred več kot 20 leti, ko so začeli pisati skladbe o iztrebkih, se za vrhunec nastopa za njimi vžge napis "fuck". Njihovi privrženci pa brez zatikanj odpojejo z njimi vse besede v Family Reunion. Čeprav so pred kratkim naznanili nov album, novih skladb še ne izvajajo. Repertoar sloni na uspešnicah iz njihovega zlatega obdobja (od leta 1999 do 2004) in zbujanju nostalgije.

Neusmiljeni do najstniških idolov
In v takšnem obdobju skupine je pred dnevi prišla priredba I Miss You v izvedbi novih najstniških idolov 5 Seconds Of Summer. In če so že neusmiljeni do Bieberja, bo na naslednjih nastopih zanimivo počakati na odziv, kaj si mislijo o 5SOS.