Didžej Umek se je znašel pri vrhu lestvice Beatporta. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Didžej Umek se je znašel pri vrhu lestvice Beatporta. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Največji zaslužkar med dižeji ostaja Calvin Harris. Foto: EPA

S tem je didžej podpisan pod uspešnice, kot so Sweet Nothing, I Need Your Love, We'll Be Coming Back, ponovil uspeh z lanskega leta. Denar pa so mu prinesli predvsem nastopi na festivalih in v manjših klubih. S tem je prehitel po zaslužku celo raperja Jay Z-ja, kar je samo dokaz večje popularnosti plesne glasbe v zadnjih nekaj letih. Predvsem v Združenih državah Amerike.

Številni skeptiki so mislili, da bo "mehurček elektronsko-plesne glasbe" počil, toda zaslužki didžejev, kot so Harris, Guetta, Tiësto in Avicii, kažejo drugačno sliko. Guetta je lani zaslužil okoli 22,7 milijona evrov, medtem ko sta si tretje mesto z 21 milijoni evrov zaslužka razdelila Tiësto in Avicii.

Forbes je pri seštevanju bogastva prištel zaslužke z računa prodaje vstopnic za koncerta, prodaje spominkov, prodaje plošč in preostalih prihodkov iz poslovanja. Prvo peterico s 17,4 milijona evrov zaslužka končuje Steve Aoki. Med deseterico pa so se uvrstili še Afrojack, Zedd, Kaskade, Skrillex in Deadmau5 z okoli 12 milijoni evrov.

Umek med prvimi na Beatportu
In prav zadnji z deseterice je prvi na lestvici najbolje prodajanih izvajalcev vseh časov najpopularnejše glasbene trgovine na spletu za elektronsko glasbo Beatport. Lestvici, ki jo na četrtem mestu dopolnjuje slovenski tehno didžej Umek. Pred njim sta se uvrstila le Mark Knight in Guetta.

Umekova visoka uvrstitev pomeni, da sicer ni didžej, ki ima velike uspešnice, ampak je ves čas prisoten s srednje velikimi, kar ga uvršča ves čas na vrhove lestvic tehna in tech-housa. Umek, ki bo v soboto znova vrtel sredi Tivolija v okviru Žura z razlogom, se z novo uvrstitvijo še bliža samemu vrhu najuspešnejših didžejev na svetu. In s tem meri na sam vrh.

Beatportova lestvica najbolje prodajanih izvajalcev vseh časov:

MestoDidžej
1.Deadmau5
2.Mark Knight
3.David Guetta
4.Umek
5.Avicii
6.Tiësto
7.Laidback Luke
8.Axwell
9.Afrojack
10.Nicky Romero

Forbsova lestvica:

MestoDidžejZaslužek v preteklem letu
1. Calvin Harris 50 milijonov evrov
2. David Guetta 22,7 milijonov evrov
3. Tiësto 21 milijonov evrov
3. Avicii 21 milijonov evrov
5. Steve Aoki 17,4 milijonov evrov
6. Afrojack 16,6 milijonov evrov
7. Zedd 16 milijonov evrov
8. Kaskade 12,8 milijonov evrov
9. Skrillex 12,4 milijonov evrov
10. Deadmau5 12 milijonov evrov