Izraelska predstavnica Eden Golan je navdušenje nad zeleno lučjo EBU-ja delila tudi na Instagramu. Zapisala je:
Izraelska predstavnica Eden Golan je navdušenje nad zeleno lučjo EBU-ja delila tudi na Instagramu. Zapisala je: "Evrovizija, prihajamo!" Foto: Instagram

Konec februarja je Izrael namignil, da ne bo sodeloval na tekmovanju, če organizatorji Evrovizije zavrnejo njegovi izbrani pesmi October Rain in Dance Forever, ki naj bi se nanašali na žrtve Hamasovega napada na južni Izrael 7. oktobra, kar je privedlo do vojne v Gazi. Evrovizijska pravila prepovedujejo politične vsebine.

Izrael je nato sporočil, da so avtorje besedil pozvali, naj ga spremenijo.

Izvirno besedilo za October Rain, ki drugim vključuje vrstici "ni več zraka za dihanje" in "bili so dobri otroci, prav vsak izmed njih", je televizija Kan objavila na svoji spletni strani.

Pesem Hurricane ima enako glasbo kot October Rain, vendar drugačno besedilo, so pojasnili prijavitelji.

Izrael je leta 1973 kot prva neevropska država vstopil na Evrovizijo, njegovo sodelovanje in gostiteljstvo prireditve pa sta vedno naletela na polemike. Leta 2019 je islandska skupina Hatari, ki je pred tem izzvala premierja Benjamina Netanjahuja na tekmo nordijskih ljudskih rokoborb, med štetjem glasov v Tel Avivu podala propalestinske izjave.

Organizatorji so kritizirali tudi ameriško popikono Madonno, potem ko so njeni plesalci prekršili pravila politične nevtralnosti z nošenjem izraelskih in palestinskih zastav na svojih kostumih.