Oče Emeli Sande je Zambijec, mati Angležinja. Foto: Reuters
Oče Emeli Sande je Zambijec, mati Angležinja. Foto: Reuters
Ben Howard
Od dela v restavraciji s hitro hrano do nove britanske zvezde - Ben Howard. Foto: Reuters

25-letna pevka, ki je poleti navdušila z nastopom na odprtju in sklepni slovesnosti olimpijskih iger v Londonu, je najpomembnješo nagrado večera dobila za album Our Version of Events. "Mislim, da sem zelo netipična popzvezda. Ta album sem napisala, ker nisem imela poguma, da bi pesmi zapela v živo. To so sanje, zato hvala vsem za to leto in to nagrado. Hvaležna sem," je čustveno dejala v zahvalnem govoru.

Poleg Emeli je bil edini, ki je v natrpani O2 areni dvakrat prišel na oder, Ben Howard, ki je bil nagrajen za britanski preboj leta in najboljšega moškega izvajalca. "Do letošnjega leta nisem še nikoli v življenju dobil nobene nagrade, zdaj pa sem se brez dvoma že močno oddaljil od dela v lokalu s hitro prehrano v New Orleansu," je dejal v govoru, v katerem se je spomnil na svoje skromne začetke, ko se je še prebijal kot glasbenik.

Britansko-ameriška mešanica na odru
Podelitev britov so odprli rokerji iz Devona, Muse, ki so ob pirotehničnih učinkih predstavili skladbo Supremacy, za glasbeni vložek pa sta poskrbela tudi Justin Timberlake s pesmijo Mirrors in ameriška kantrizvezdnica Taylor Swift, ki se je med skladbo I Knew You Were Trouble iz princeske v beli oblekici spremenila v zapeljivko v črnem.

Enega najglasnejših aplavzov so si prislužili fantje iz zasedbe One Direction, ki so zapeli dobrodelno skladbo One Way Or Another, ki se je kar v 60 državah uvrstila na prvo mesto glasbenih lestvic. Za ta uspeh so dobili brita za svetovni uspeh. Robbie Williams, ki ima doma že rekordnih 12 britov za najboljšega izvajalca, je na odru predstavil pesem Candy, zmagovalci v kategoriji za najboljšo skupino Mumford & Sons pa so zapeli pesem I Will Wait.

Adele se pripravlja na Oskarje
Seveda tudi tokrat ni šlo brez Adele, ki se je kar prek videoposnetka iz Los Angelesa zahvalila za nagrado za najboljši singel, ki je postala njena uspešnica Skyfall iz filma o Jamesu Bondu. Pevka namreč čez lužo vadi za svoj nastop na Oskarjih, ki bodo potekali v nedeljo.

Američanka Lana Del Rey je prejela brita za mednarodno izvajalko, Coldplay pa so legendarnim Rolling Stones izmaknili nagrado za najboljši živi nastop.