Glastonbury tradicionalno prirejajo na kmetiji Worth v Somersetu. Foto: Reuters
Glastonbury tradicionalno prirejajo na kmetiji Worth v Somersetu. Foto: Reuters

Večdnevni festival popularne glasbe tudi letos poteka v znamenju največjih glasbenih imen, za zdaj pa je največ pozornosti požela Adele, ki je na Glastonburyju nastopila prvič - tudi zato, kot se je pošalila sama, ker njene pesmi ne slovijo kot najživahnejše in kot take niso najprimernejše za glasbene festivale.

A je tako sebi kot vsem morebitnim skeptikom dokazala, da je zares ena največjih zvezd ta trenutek, v svoji kritiki koncerta piše Guardian in dodaja, da zato niti ni presenetljivo, da je za nastop izbrala samo največje uspešnice - pa čeprav to pomeni, da med slišanimi res ni bilo nobene pesmi, na katero bi bilo mogoče plesati, še piše Guardianov glasbeni kritik Alexis Petridis. Kljub vsemu so bili obiskovalci nad nastopom navdušeni - kar je opaziti že ob bežnem ogledu posnetkov nastopa - in so Adele z veseljem pritegnili tudi pri zadnji skladbi večera, Someone like you.

Adele je bila ob izvajalcih Muse, ki so nastopili v petek, in Codplay, ki jih na odru pričakujejo danes, ena glavnih zvezdnic t. i. Piramidnega odra, odra, ki so ga organizatorji letos posvetili spominu na januarja umrlega Davida Bowieja, na kar obiskovalce opominja rdeča strela nad njim. Coldplay bodo z današnjim nastopom sicer postali prvi izvajalci, ki bodo na festivalu nastopili v glavni vlogi že četrtič - po letih 2002, 2005 in 2011.

Glastonbury, kot je znano, tradicionalno poteka na farmi Worthy v Somersetu, prvič pa so ga priredili leta 1970. Danes velja za enega največjih svetovnih glasbenih festivalov, ki ga vsako leto obišče okoli 175.000 ljudi, vstopnice zanj pa tradicionalno prodajo v le nekaj urah (ali pa še manj).