Po 13 letih Italija na Evrovizijo pošilja mladi up San Rema 2011, Raphaela Gualazzija. Foto: EPA
Po 13 letih Italija na Evrovizijo pošilja mladi up San Rema 2011, Raphaela Gualazzija. Foto: EPA
Roberto Vecchioni
Vecchioni je slavil z 48 odstotki glasov ljudstva. Foto: EPA
Luca BIzzarri, Belen Rodriguez, Gianni Morandi, Elisabetta Canalis in Paolo Kessisoglu
Med programom so krmarili Luca BIzzarri, Belen Rodriguez, Gianni Morandi, Elisabetta Canalis in Paolo Kessisoglu. Foto: EPA
Elisabetta Canalis
Ne le z vodenjem, Italijane je Clooneyjeva Elisabetta želela prepričati tudi s plesno točko. Foto: EPA
Avril Lavigne
Letos je San Remo zadnji večer festivala gostil le eno mednarodno gostjo - to je bila kanadska 'rockerica po duši' Avril Lavigne. Foto: EPA
Roberto Benigni
Svojevrsten pečat je na letošnjem 61. festivalu pustil tudi igralec Roberto Benigni. Za svojih 20 minut nastopa je prejel 200.000 evrov, ki jih je pozneje podaril v dobrodelne namene. Foto: EPA
Sanremo
San Remo so tudi letos zaznamovali razvlečen program, zamujanje po programski shemi in raznolika scenografija. Foto: EPA

Petčlanska strokovna žirija je odločila, da v Düsseldorf potuje skladba Follia d'amor komponista, pianista in pevca Raphaela Gualazzija. Gualazzi - najboljši mladi up, ki je prejel srebrnega levčka in nagrado kritikov Mia Martini, je slavil že v petek. "Izredno vesel sem, da sem lahko nastopil na tako velikem in pomembnem odru ter da je moja skladba večini všeč," je povedal dobitnik srebrnega levčka na tiskovni konferenci.

Več o letošnjem San Remu skozi prizmo voditelja in producenta Andrea Flego, ki je tudi komentiral finalni večer, si boste lahko prebrali kmalu.

Ob enih zjutraj so razglasili še dobitnika zlatega levčka, ki je odšel v roke Roberta Vecchionija - enega izmed najpomembnejših italijanskih kantavtorjev - za skladbo Chiamami ancora amore (Še mi reci ljubezen). Prejel je 48 odstotkov vseh glasov ljudstva. Drugo mesto so s 40 odstotki glasov osvojili Moda' in Emma, tretje pa Al Bano z 12 odstotki.

Mesto San Remo pa je podelilo še eno nagrado, in sicer voditelju Gianniju Morandiju za "ljubezen, angažiranost in njegovo delo za in v mestu San Remo".

San Remo znova dihal glasbo
61. festival zabavne glasbe Festival della canzone Italiana San Remo je potekal med 15. in 19. februarjem, tudi tokrat v znameniti dvorani Teatro Ariston. Eden izmed najboljših in hkrati najstarejših glasbenih festivalov poteka že od leta 1951.

Zadnji večer so se za osrednjo nagrado festivala potegovali:
AL BANO
- Amanda è libera
ANNA TATANGELO - Bastardo
DAVIDE VAN DE SFROOS - Yanez
GIUSY FERRERI - Il mare immenso
LA CRUS - Io confesso
LUCA BARBAROSSA in RAQUEL DEL ROSARIO - Fino in fondo
LUCA MADONIA in FRANCO BATTIATO - L’alieno
MODA’ in EMMA - Arriverà
NATHALIE - Vivo sospesa
ROBERTO VECCHIONI - Chiamami ancora amore

Stroka (ki je v bistvu orkester) in ljudstvo sta se zadnji večer najprej odločala med deseterico nastopajočih, med katerimi so najprej določili prvo trojico finalistov. Na prva tri mesta so postavili legendarnega Al Bana, Moda' in Emma ter Roberta Vecchionija. Za prvo trojico pa so se po izboru glasov ljudstva in stroke uvrstili alternativci, ki so se predstavili z mehko klasično italijansko pesmijo, La Crus, njim so sledili Luca Madonia in Franco Battiato ter Davide van de Sfroos.

Posebnost glasovanja "golden share"
A veliki trije finalisti z oddanimi glasovi stroke in ljudstva še niso bili odločeni. Svoj pečat izboru 61. zmagovalca San Rema so namreč dali še novinarji. Glasovom stroke in gledalcev so organizatorji prišteli še "golden share", glas (več kot 1.000 akreditiranih) novinarjev iz tiskovnega centra. Prejel ga je končni zmagovalec Roberto Vecchioni in s tem ni premešal kart med favoriti.

Posebna moč novinarjev
Akreditirana sedma sila je imela precejšnjo težo pri določanju finalistov. Tisti izvajalec, ki so ga organizatorji prepustili izbiri in okusu novinarjev, bi lahko popolnoma spremenil končno trojico, saj bi glas novinarjev lahko pomaknil izvajalca za tri mesta. Teoretično bi tako lahko peto- ali šestouvrščeni prišel v veliko finale.

Zapleten izbor zmagovalca, a to je čar San Rema
Festival je pet večerov iskal svojega zmagovalca. Najprej se je predstavilo 14 izvajalcev. Prvi večer je glasovala le publika (zbrana po nekem ključu), ki je izločila dva izmed 14 nastopajočih. Naslednji večer so z enakim postopkom spet izločili dva. Tretji večer so vse štiri vrnili nazaj v boj. Nastopili so z mladimi upi. Med štirimi so glasovi ljudstva dva znova vključili v tekmo za zlatega levčka. Od dvanajstih so predzadnji večer izločili še dva s pomočjo glasov ljudstva (50 odstotkov) in glasom stroke oz. orkestra (50 odstotkov).

Stari maček in mladi prelestni lepotici
Petdnevni festival San Remo 2011 so tokrat vodili trije voditelji, med katerimi je bil priljubljeni italijanski pevec Morandi. Večni deček, človek s skoraj 50-letno kariero, ga je opisal voditelj in producent Janko Petrovec in dodal: "Rešuje ga pevska slava, ki pride v ospredje bolj kot voditeljske vrline."

Na odru sta mu delali družbi še dve izmed najbolj zaželenih italijanskih voditeljic: Elisabetta Canalis, zaročenka Georgea Clooneyja, in igralka argentinskega rodu Belen Rodriguez. V zabavnem programu šova sta poleg številnih znanih imen iz sveta glasbe nastopila še humorista Luca in Paolo, ki sta vsak večer poskrbela za domiselne satirične vložke.

Mednarodni gosti "pustili" svoj pečat
Gostja sklepnega večera je bila kanadska pevka Avril Lavigne, ki se je predstavila s skladbo What the Hell. Povzročila je veliko manj skrbi organizatorjem kot sobotni gostje, britanski veterani Take That. In kaj kmalu bi lahko Italijani ostali brez nastopa Britancev. Pred kratkim spet združeni kvintet je v petek povzročil nemalo sivih las. Na nastop so člani skupine skoraj zamudili, "zvezdniško" so prišli na vajo ob sedmi uri zvečer. To je tako razjarilo voditelja, da se je z razvpitim pevcem Robbiejem Williamsom sprl tik pred nastopom.

Festival minil brez (večjih) škandalov
Sicer pa festival letos ni postregel s posebnimi škandali. Poseben pečat je pustil oskarjev nagrajenec Roberto Benigni, ki je v večeru, ki je bil posvečen 150. obletnici združitve Italije, citiral italijansko himno in poudaril italijanski ponos.

Spodaj si lahko pogledate fotoutrinke z letošnjega San Rema, prisluhnete pa lahko tudi skladbi Follia d'amore italijanskega potnika na Evrovizijo in skladbi Chiamami ancora amore zmagovalca 61. San Rema.