Raiven - Veronika

Vsestranska pevka Raiven je bila decembra razglašena za slovensko evrovizijsko predstavnico. Že takrat je napovedala, da bo Slovenijo zastopala s pesmijo Veronika, ki jo je navdihnila zgodba o Veroniki Deseniški, zdaj pa sta njena glasbena in videopodoba ugledali tudi luč sveta.

Gledalci so lahko razkritje in predstavitev skladbe in videospota spremljali v oddaji Misija Malmö na Prvem programu Televizije Slovenija. Oddaja je v ospredje postavila pestro in ustvarjalno glasbeno pot akademsko izobražene glasbenice Raiven, ki je nastopila s številnimi glasbenimi gosti, pridružila sta se ji tudi Gregor Ravnik in Gregor Strasbergar.

Misija Malmö; skladba za Pesem Evrovizije

"Jaz sem, ti si ... Veronika"

27-letnica, ki je priznala, da se ji zdi, da je evrovizijska novica prišla ob pravem času v njeni karieri, njen prvi odziv pa je bil vseeno panika, je sicer že razkrila, da je avtorsko skladbo v slovenščini ustvarila za prihajajoči kratkometražni album Sirene, ki bo izšel februarja. Ta temelji na raziskovanju zgodb ikoničnih žensk iz različnih zgodovinskih obdobij. Po njenih besedah sta bila snemanje in nastanek skladbe zelo dolgotrajen proces. Pesem vsebuje elemente klasične glasbe, a ni “operni crossover”, čeprav je do neke mere tragična, pa ni balada.

"Prvi demo je nastal v moji rožnati sobici doma, kjer ustvarjam svoje pesmi, še pol leta pa je trajalo, da je skladba nekako dobila končno obliko," je pojasnila harfistka, ki Veroniko dojema kot arhetip, meni pa, da je sporočilo pesmi dovolj močno, da bi lahko z besedami "Jaz sem, ti si ... Veronika" tudi postalo nekakšno gibanje – a o tem ni razmišljala med ustvarjanjem glasbenega dela. Prepričana je, da sta tako zgodba kot glasba dovolj izraziti, da bodo njuno bistvo in čustveno globino lahko zaznali in razumeli tudi poslušalci, ki ne govorijo slovensko.

"Na odru bo predvsem veliko gibanja"

Kot omenjeno, je skladba dobila tudi vizualno upodobitev. "Zelo tesno sem bila vpletena v sam ustvarjalni proces, tudi pri tem, kakšna bo estetika videospota," je za MMC pevka dejala pred oddajo in dodala, da bo po tem, ko si ga bodo ljudje ogledali, malo jasneje, kako bo videti nastop na odru. "Predvsem je veliko gibanja," je povedala Raiven, ki je že sicer razkrila, da se ji bodo na odru pridružili tudi člani baletnega ansambla SNG-ja Opera in balet Ljubljana.

"Čutim se dovolj samozavestno, da občinstvu zunaj Slovenije pokažem svojo glasbo. Tak nastop zahteva določeno pevsko kondicijo, za katero lahko rečem, da jo tokrat zagotovo imam. Hkrati se veselim tega, da se bom na odru lahko kreativno izrazila, ne samo skozi glasbo, ampak tudi skozi nastop sam," je še priznala.