The Bee Gees na vrhuncu slave v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je glasbenim lestvicam vladal disko. Foto:
The Bee Gees na vrhuncu slave v 70. letih prejšnjega stoletja, ko je glasbenim lestvicam vladal disko. Foto:
Brata Barry in Robin Gibb nadaljujeta glasbeno pot skupine The Bee Gees, dolgo več kot štiri desetletja. Foto: EPA

The Bee Gees so v začetku sestavljali bratje Barry, Robin in Maurice Gibb. Trio je bil uspešen skoraj štiri desetletja, v katerih sta izstopali dve obdobji izjemnega uspeha: obdobje harmoničnega "soft rocka" na prelomu iz 60. v 70. leta in obdobje diska konec 70. let, ko je nastala njihova največja uspešnica Stayin' Alive s soundtracka za film Vročica sobotne noči, ki je bil prelomnica v njihovi karieri in s katerega so prišle tudi uspešnice If I Can't Have You, How Deep Is Your Love in Night Fever.

Bratje Gibb so se rodili v 40. letih na britanskem otoku Isle of Man, nato pa so se v 50. z družino preselili v Avstralijo, kjer se je tudi začela njihova glasbena kariera. Po prvem uspehu v "deželi tam spodaj" s singlom Spicks And Specks so se leta 1967 vrnili na Otok, kjer jih je producent Robert Stigwood predstavil svetovnemu občinstvu.

V družbi najbolje prodajanih vseh časov
Ocenjujejo, da so Bee Gees do zdaj prodali več kot 200 milijonov plošč, zaradi česar spadajo med najbolje prodajane glasbene izvajalce vseh časov. V Dvorani slavnih rock and rolla, kjer so svoje mesto dobili leta 1997, je tako zapisano, da so "prvo britansko družino harmonije" po prodaji plošč presegli le Elvis Presley, The Beatles, Michael Jackson, Garth Brooks in Paul McCartney.

Bratje so sodelovali pri nastajanju večine njihovih uspešnic, glasbo pa so pisali tudi za druge izvajalce. Med glasbeniki so priljubljene tudi priredbe pesmi Bee Geesov, izvajajo jih predstavniki najrazličnejših glasbenih žanrov - od Eltona Johna in Toma Jonesa do Faith No More in Billyja Corgana. Med najbolj priljubljene pesmi spada How Deep Is Your Love, ki so jo posneli tudi Take That in je bila uspešnica, za zanimivo izvedbo pa je na koncertih Red Hot Chili Peppersov poskrbel kitarist John Frusciante. Odlomke iz njihovih pesmi uporabljajo številni hiphoperji.

Po nenadni smrti Maurica leta 2003 sta Barry in Robin Gibb po 45 letih začasno prekinila delovanje zasedbe. Septembra lani pa sta se odločila, da bosta spet nastopala pod imenom Bee Gees.