Za člani skupine Green Day je nekaj težkih let. Foto: Reuters
Za člani skupine Green Day je nekaj težkih let. Foto: Reuters

Armstrong je priznal, da je navdih za novi album dobil pred dvema letoma, ko je med vožnjo po Manhattnu naletel na skupino protestnikov, ki so se na ulice podali po smrti temnopoltega, neoboroženega Michaela Browna v Fergusonu. "Stopil sem iz avtomobila in se pridružil protestnikom. Videl sem ljudi, ki so se uprli staremu sistemu," je za revijo Rolling Stone povedal glasbenik.

Album Revolution Radio je tako nastal kot posledica Armstrongove izkušnje, večina pesmi pa se dotika kaotičnega stanja v ZDA in stisk, ki pestijo ljudi. Najbolj odmeven bo zagotovo singel Bang Bang, ki predstavi pogled množičnega morilca. "Preseliti se v glavo množičnega morilca je strašljivo. Ko sem končal pisanje, nisem več hotel misliti na to," je povedal Armstrong.

Za Green Dayi nekaj težkih let
Album, ki ga bodo izdali 7. oktobra, je sicer prvi album po letu 2012, ko so izdali trilogijo albumov, naslovljenih Uno, Dos, Tré. Turnejo so morali zaradi Armstrongovega zdravljenja odvisnosti od zdravil na recept, prestaviti. Pozneje pa je skupino prizadela še bolezen. Za rakom je zbolel kitarist Jason White, ki s skupino sodeluje na turnejah, z rakom pa se je hkrati spopadla tudi žena basista Mika Dirnta. Zdravljenje je na srečo potekalo brez zapletov, zato so se člani skupine lahko lani posvetili novemu albumu, ki ga snemajo v Armstrongovem studiu v Oaklandu.

Armstrong je povedal, da je ustvarjanje trilogije, ki je prejela mešane odzive, potekalo popolnoma drugače od ustvarjanja novega albuma: "Pri Uno, Dos, Tré sem bil kot stroj za pisanje, nekaj pesmi je napisanih popolnoma na silo. Ustvarjanje tega albuma je potekalo popolnoma drugače, saj sem preprosto pustil, da se besedila razvijejo sama."

Gre za drugi album po albumu Warning iz leta 2000, ki ga bodo člani skupine tudi sami producirali, kmalu pa naj bi razkrili tudi koncertne datume.