Radiohead že skoraj dve desetletji veljajo za sinonim glasbenega eksperimentiranja, Yorke pa slovi po svojih abstraktnih besedilih. Foto: AP
Radiohead že skoraj dve desetletji veljajo za sinonim glasbenega eksperimentiranja, Yorke pa slovi po svojih abstraktnih besedilih. Foto: AP

Album A Moon Shaped Pool predstavlja spoj vsega, kar je skupina ustvarila do zdaj. Prvi singel z albuma Burn the Witch zaznamujejo strunska glasbila v izvedbi London Contemporary Orchestra v prepletu s trdo basovsko linijo, pevec Thom Yorke pa v njej poje o množični histeriji.

Še bolj rokerska sta z minimalistično spremljavo akustične kitare podkrepljena Desert Island Disk ali pa otožna Decks Dark. Prav v drugi je izraženo vodilno sporočilo albuma, ki se dotika mračnega v posamezniku. Yorke v slovenskem prevodu med drugim poje: "To je tvoje življenje, vanj se naseljuje mrak/Vesoljska ladja prekriva nebo/Nikamor se ne moreš skriti."

Vsak je sam
Ideja o tem, da je posameznik v vesolju sam, se pojavlja tudi v melanholični klavirski skladbi Daydreaming. Zadnja pesem iz nabora je True Love Waits, velika koncertna uspešnica skupine, ki doslej še ni izšla na albumu.

Album so Radiohead izdali mimo vodilnega ponudnika pretočnih vsebin Spotifyja, kupiti ga je mogoče prek uradne spletne strani skupine, iTunesa in Amazona.

Radiohead že nekaj časa eksperimentirajo z načini izdajanja albumov. Leta 2007 so na primer oboževalcem omogočili, da album In Rainbows snamejo z njihove spletne strani in zanj plačajo, kolikor želijo.