Kilogram paradižnika je v Indiji julija dosegel že (za tamkajšnje razmere) vrtoglavih 250 rupij (2,77 evra), kar je petkrat več od običajne cene. Foto: Reuters
Kilogram paradižnika je v Indiji julija dosegel že (za tamkajšnje razmere) vrtoglavih 250 rupij (2,77 evra), kar je petkrat več od običajne cene. Foto: Reuters

Burger King je sporočil, da so odločitev sprejeli zaradi "nepredvidljivih razmer za kakovost in ponudbo paradižnika", poroča BBC. McDonald's je julija umaknil paradižnik iz ponudbe na severu in vzhodu države in za potezo okrivil "težave s sezonskim pridelkom". Podobno odločitev je za Indijo sprejel tudi ameriški ponudnik sendvičev Subway.

Indijska centralna banka Reserve Bank of India je pretekli teden opozorila na zviševanje cen hrane. V povezavi s hrano jo skrbi predvsem rast cen paradižnika. Te so pod pritiskom zaradi neugodnih vremenskih razmer in škodljivcev, ki negativno vplivajo na letošnjo letino, poroča STA.

Cena paradižnika je julija dosegla že 250 rupij (2,77 evra) na kilogram. Indija je paradižnik zaradi pomanjkanja začela uvažati iz Nepala. Cena se je odtlej v prestolnici New Delhi ter zveznih državah Radžastan in Utar Pradeš že vrnila na običajnih 50 rupij (0,55 evra) na kilogram.

Obvestila v poslovalnicah Subwaya o umiku paradižnika. Foto: Reuters
Obvestila v poslovalnicah Subwaya o umiku paradižnika. Foto: Reuters

Kultni status paradižnika povzroča pretepe in kraje

Paradižnik ima posebno mesto v indijski kulinariki, zato pomanjkanje vsakič postane pomembna novica in tudi politična težava. Pomanjkanje in rast najbolj občutita srednji in nižji dohodkovni razred prebivalstva, ki predstavlja veliko večino.

V zahodnem mestu Pune je na tržnici zaradi cen paradižnika izbruhnil pretep. V najsvetejšem hindujskem mestu Varanasi je neki politik celo najel dodatne varnostnike, da je v svoji trgovini preprečil incidente. Iz mest v Indiji so poročila tudi o kraji s polj in ugrabljanju tovornjakov s paradižniki.

Še pred dvema mesecema so kmetje v Indiji sicer odmetavali cele gore paradižnikov, da bi zvišali cene, saj je cena za kilogram v veleprodaji padla na samo 2–3 rupije (0,02 do 0,03 evra). Indija ima pogosto težave z uravnavanjem ponudbe in povpraševanja, ko gre za pokvarljivo, a bistveno zelenjavo, kot sta čebula in paradižnik. Oba pridelka se pridelujeta skoraj vse leto in pridelki iz različnih zveznih držav pridejo na trg v različnih mesecih.