V Sloveniji je ena najbolj prepoznavnih slaščic gibanica, na Tolminskem ji pravimo hbanca, v Beneški Sloveniji pa imajo gubano, gubanco, malce bolj bogato potico, nagubano in polžaste oblike. Foto: Zajem zaslona, TV Slovenija
V Sloveniji je ena najbolj prepoznavnih slaščic gibanica, na Tolminskem ji pravimo hbanca, v Beneški Sloveniji pa imajo gubano, gubanco, malce bolj bogato potico, nagubano in polžaste oblike. Foto: Zajem zaslona, TV Slovenija

Tolminska ekipa je obiskala majhno pekarno v vasici Ažla pri Špetru, kjer gubance pečejo po starih in tudi malce skrivnostnih receptih.

"Notri je moka, cela jajca, sladkor, maslo," je povedala Silvana Chiabai. Namesto običajnega kvasa uporablja gospa Silvana droži.

Posebnost je tudi ta, da je nadeva gubančanja več kot testa. "Notri so orehi, lešniki, mandlji, pinjole, rozine, sladkor in štirje likerji." In prav ta skrivnostna mešanica daje benečanski gubanci tisti pravi okus in vonj.

Zadnje oblikovanje gubance gospe Silvane poteka brez rokavic, saj mora "čutiti ljubezen".

Gubanica je poznana v celotni Furlaniji in tudi prek meja dežele.

Gubanca - gibanica Beneške Slovenije