Po rastlinskem burgerju na jedilnike prihajajo še rastlinski medaljončki. A za zdaj le v Evropi, v ZDA povpraševanja ni (dovolj). Foto: McDonald's
Po rastlinskem burgerju na jedilnike prihajajo še rastlinski medaljončki. A za zdaj le v Evropi, v ZDA povpraševanja ni (dovolj). Foto: McDonald's

Medaljoni, ki so jih pri McDonald'su poimenovali McPlant Nuggets, so izdelani iz mešanice graha, koruze in pšenice, pomočeni v tempuro in ocvrti, so sporočili iz konglomerata in dodali, da so medaljončke na rastlinski osnovi razvili s korporacijo Beyond Meat, ki se, kot je znano, posveča razvoju in prodaji brezmesnih približkov znanih mesnih jedi, na primer burgerjev.

To je že drugi tovrstni izdelek, ki ga je McDonald's, sinonim za mesno hitro prehrano, ponudil svojim strankam – leta 2021 so premierno predstavili hamburger na rastlinski osnovi burger McPlant, a so ga prodajali le v Združenem kraljestvu, na Irskem, v Avstriji in na Nizozemskem.

McPlant Nuggets bodo na začetku na voljo zgolj kupcem v Nemčiji, saj je tam povpraševanje po tovrstnih izdelkih med večjimi. Verjetno je bil tudi to razlog, da so brezmesne nadomestke medaljonov poskusno začeli prodajati ravno v peščici McDonald'sovih poslovalnic v Stuttgartu in okolici že avgusta.

Sočasno z medaljoni na rastlinski osnovi bo McDonald's v Nemčiji začel prodajati tudi brezmesne burgerje. Kot so po poročanju AP-ja še navedli v korporaciji, za zdaj v drugih državah jedi na rastlinski osnovi še ne bodo ponujali, širitev tovrstne ponudbe pa bo odvisna od povpraševanja v posameznih državah.

Kljub vse večjemu povpraševanju po hrani na rastlinski osnovi (in dejstvu, da so sedeži nekaterih večjih ponudnikov tovrstnih izdelkov ravno v ZDA) tako za zdaj ameriška korporacija brezmesnega "mesa" ne namerava uvrstiti na ameriške jedilnike, saj je bila poskusna prodaja poleti slaba.