Skodelica kave je v številnih kulturah, tudi slovenski, sinonim za druženje. Foto: Reuters
Skodelica kave je v številnih kulturah, tudi slovenski, sinonim za druženje. Foto: Reuters

Kava se je v kavarnah od poletja v povprečju podražila za deset oz. dvajset centov, tako predelovalci kave kot gostinci pa napovedujejo, da bodo dodatne podražitve neizbežne.

V eni najbolj znanih tržaških kavarn, ki zaradi stoletne tradicije pritegne tudi številne turiste, priljubljeni kapučin v kozarčku stane 1,20 evra, če si ga privoščite za točilnim pultom, a bo najbrž tudi ta cena zaradi inflacije kmalu narasla, prizna lastnik Alexander Delithanassis: ''Pred dvema mesecema smo za 20 centov podražili kavo, ki jo postrežemo za mizo. Sledili smo inflaciji in ceno dvignili z 2,5 evra na 2,7 evra.''

Nenehna rast cen električne energije bo na kolena spravila marsikaterega gostinca, je prepričan lastnik znane kavarne. Stroški električne energije so na začetku leta za zgodovinski lokal v povprečju znašali 1500 evrov, zadnji račun je znašal 7700 evrov. Ogrevanja sploh še niso vključili, dodaja Delithanassis: ''Mi bomo preživeli, ker smo veliki in turistično prepoznavni. Več bo ljudi, bolj se bo prostor ogrel, manjši gostinci pa bodo zagotovo v težavah.''

Tržačani se kavi kljub podražitvam ne bodo odrekli

Da bo za kavo neizbežno treba plačati več, potrjujejo tudi domači predelovalci, zbrani na festivalu kave. Podražitvi surovin leta 2020 so sledile podražitve v logistiki, zdaj pa še energenti. Med 50 podjetji, ki v Trstu trgujejo s kavo, krizo najbolj občutijo pražarne.

'Vse je odvisno od pogodbe, ki jo je posameznik imel z dobaviteljem plina, se pravi od 10 do 40 odstotkov mesečnega stroška za energent, ne smemo pa pozabiti, da nekateri pražimo tudi na nafto ali drva,'' je bil jasen predsednik združenja Caffe Trieste Fabrizio Polojaz. 

Kratkoročnih rešitev ni – proizvodnja je običajno vezana na posamezen energent, varčna uporaba pa je malenkosten prihranek, dodaja lastnik pražarne, ki svojo mešanico prodaja v dvajsetih državah sveta.  

Aromatičnemu črnemu napitku se kljub podražitvam Tržačani zagotovo ne bodo odrekli.

Festival kave v Trstu