Martin Luter King. Foto:
Martin Luter King. Foto:
Ferdinand II.
Na današnji dan je Ferdinand II. postal rimsko-nemški cesar.
Marseilles so zavezniki osvobodili 28. avgusta 1944. Foto: EPA
HIV - virus imunske pomanjkljivosti oziroma povzročitelj aidsa. Foto: EPA
Shania Twain
Shania se je rodila v Ontariu v Kanadi. Foto: EPA
Princ Charles in princesa Diana na poroki
Charles in Diana sta se poročila leta 1981. Foto: epa

Marša svobode v Washingtonu se je udeležilo več kot 200.000 ljudi. Znan je njegov govor “I have a dream”.

Častiti Martin Luther King mlajši se je rodil 15. januarja 1929. Tako njegov oče kot ded sta bila duhovnika v Ebenezerjevi baptistični cerkvi v Atlanti, kjer je pozneje tudi sam služil kot pastor ob očetu. Šolal se je na Kolidžu Morehouse (Morehouse College), Crozerjevem teološkem seminišču in na bostonski univerzi, leta 1953 se je oženil s Coretto Scott.

Leta 1955, ko je bil pastor v baptistični cerkvi na Dexterski aveniji v Montgomeryju v Alabami, so aretirali neko črnko, Roso Parks po imenu, ker se ni hotela premakniti v zadnji del avtobusa, ki je bil namenjem črncem. Mladi pastor se je nenadoma znašel na položaju voditelja bojkota avtobusom, ki je sledil dogodku. Dosegel je ukinitev ločenih oddelkov na avtobusih in si v jasnosti ustvaril sloves bojevnika za socialno pravičnost. Kot predsednik Konference voditeljev kristjanov Juga se je spustil v odločilen boj za državljanske pravice, s katerimi so črnci prodobili več kot v vseh prejšnjih tristotih letih.

Njegovo sporočilo in metoda sta zaslovela po vsem svetu in leta 1964 je dobil Nobelovo nagrado za mir.

Martina Luthra Kinga je 4. aprila leta 1968, ko je bil star devetintrideset let, ubila krogla iz puške ubijalca. Čeprav je postal žrtev sovraštva, je svetu zapustil svoje prepričanje in mu dokazal, kako močna je ljubezen nad sovraštvom.


Drugi dogodki na današnji dan ...

Leta 430 je umrl najznamenitejši predstavnik krščanske filozofije patristike Avrelij Avguštin. Ta izjemen filozof, teolog, škof in svetnik ter eden najznamenitejših cerkvenih učiteljev se je rodil leta 354.

Leta 1619 je Ferdinand II. postal rimsko-nemški cesar. Znan je bil po tem, da je preganjal protestante, kar je povzročilo tridesetletno vojno.

Leta 1645 je v Rostocku umrl nizozemski pravnik, pesnik, humanist in utemeljitelj znanosti o mednarodnem pravu Hugo Grotius, s pravim imenom Huig de Groot. Rodil se je 10. aprila 1583 v Delftu.Leta 1619 je bil obsojen na dosmrtno ječo, vendar je že čez dve leti pobegnil v Francijo. Z delom O pravu vojne in miru iz leta 1625, ki temelji na nazorih naravnega prava, je postavil temelje mednarodnemu pravu. V delu Svobodno morju, ki je izšlo leta 1609, pa je postavil temelje pomorskemu pravu.

Leta 1654 je umrl švedski državnik Axel Gustafsson Oxenstierna.

Leta 1900 je umrl angleški filozof Henry Sidgwick.

Leta 1912 se je rodil angleški učitelj in ljubiteljski astronom George Eric Deacon Alcock.

Leta 1943 je tretji rajh prevzel izvršilno oblast na Danskem.

Leta 1943 se je rodil bolgarski kralj Boris III.

Leta 1944 so zavezniki osvobodili Grenoble in Marseille.

Leta 1945 sta se v Čunkingu srečala Mao Ce Tung in Čangkajšek.

Leta 1957 je senator Strom Thurmond začel najdaljši, 24 ur in 19 minut dolg, govor v zgodovini ameriškega senata.

Leta 1963 je ameriški borec za človekove pravice, zlasti črncev, doktor Martin Luter King pripravil znameniti protestni shod – Marš svobode v Washingtonu, ki se ga je udeležilo več kot 200.000 ljudi. Znan je njegov govor “I have a dream”.

Leta 1965 se je v ontarijskem Timminsu rodila kanadska pevka Eilleen Regina Edwards, bolj znana kot Shania Twain.

Njen oče Clarence in mati Sharon sta se ločila, ko je bila stara dve leti. Mati se je ponovno poročila z Jerryjem Twinom.

Leta 1975 se je francoska vlada odločila, da bo na Korziko poslala vojsko in policijo, da bi preprečila demonstracije, na katerih so Korzičani zahtevali avtonomijo. Francozi so otok od Genove kupili leta 1768 in od takrat je sestavni del Francije.

Leta 1981 je ameriški Center za nadzor bolezni objavil, da se je povečalo število obolelih moških za pnevmocistisom in kaposijevim sarkomom.

Leta 1988
je v nesreči na letalskem mitingu v Ramsteinu umrlo 70 gledalcev.

Leta 1995 je v eksploziji bombe na sarajevski tržnici Markale umrlo 37 ljudi, ranjenih pa jih je bilo 85. Predstavniki Organizacije združenih narodov so za zločin obsodili bosanske Srbe. Čez dva dni je sledilo silovito Natovo bombardiranje srbskih položajev.

Leta 1996 je tudi uradno začela veljati razveza zakona med princem Charlesom in lady Diano.