Vrtnica je simbol Nove Gorice. Foto: BoBo
Vrtnica je simbol Nove Gorice. Foto: BoBo

Z odprtjem razstave fotografij in koncertom se je v Novi Gorici začel 19. festival vrtnic. Trajal bo do 19. maja, v tem času pa bo v Novi Gorici obiskovalcem na voljo vrsta dogodkov, povezanih s to žlahtno cvetlico, ki je simbol mesta.

Pobudnik in glavni organizator dogodka je Goriško društvo ljubiteljev vrtnic, ki med drugim skrbi za nasad burbonk na vrtu samostana Kostanjevica nad Novo Gorico. Skrbnik Edi Prošt po poročanju STA pravi, da so burbonke "dedki in babice" vseh danes poznanih vrtnic, saj so ena najstarejših vrst vrtnic na svetu.

Osrednje dogajanje festivala je vsakodnevno strokovno vodenje po nasadu burbonk. Prvo je bilo na sporedu 27. aprila, zadnje pa 19. maja. Vodenja se začnejo ob 11. uri, z izjemo nedelj, ko je začetek ob 12. uri. Vrt si je sicer samostojno mogoče ogledati vsak dan med 10. in 17. uro, razen ob nedeljah, ko ga odpirajo ob 12. uri.

En dan bodo namenili tudi drugim rožnim nasadom v Novi Gorici, 19. maja ob 15. uri pa bo obiskovalcem na voljo enourni voden ogled po mestu. Letos prvič organizirajo tudi keramično delavnico, sicer pa se bo v tem času mogoče udeležiti kulinaričnih delavnic, kupiti sadike burbonk in drugih vrtnic, poroča STA.

Še vedno se išče primerna lokacija za mestni rozarij

V okviru festivala bo v obnovljenem Rafutskem parku, ki bo prvič tudi eno od festivalskih prizorišč, debitirala tudi razstava parfumov, za katero bo poskrbeli pred kratkim ustanovljeno društvo Nos. "Gre za naravne, nesintetične parfume," je za Radio Prvi poudarila predsednica Goriškega društva ljubiteljev vrtnic Katja Kogej.

Goriško društvo ljubiteljev vrtnic je ob lani obnovljeno pot, ki povezuje samostan Kostanjevica in sosednjo Gorico pred kratkim zasadilo vrtnice vrste peace, sam park naj bi že to pomlad krasile tudi vrtnice. "Skupaj s strokovnjaki z Zavoda za varstvo narave iščemo, kje v Rafutskem parku je najprimernejši kotiček," je za Radio Prvi potrdil novogoriški župan Samo Turel.

Med festivalom bodo sicer pripravili tudi tri koncerte, med burbonkami bo 9. maja tudi prav poseben koncert. "Z nami bosta izjemna talenta, čeprav otroka, 11 in osem let stara Evelin in Valerij Greblo na harfi," je povedala Katja Kogej.

Še vedno pa se išče primerna lokacija za mestni rozarij. Bo pa nov rožni nasad zrastel pred zabaviščnim centrom Park, ki letos praznuje 40 let, je za Radio Prvi povedala Lavra Peršolja Jakončič iz novogoriške družbe Hit in napovedala, da bodo tam posadili 40 izbranih vrtnic.

Po besedah direktorice Javnega zavoda za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina Erike Lojk, je zanimanje za festival vrtnic z leti vse večje. V Goriškem društvu ljubiteljev vrtnic se sicer ozirajo že v prihodnje jubilejno leto, ko bodo izdali tudi vodnik po rožnih doživetjih.