Tepina v zadnjem delu Nolanove trilogije o Batmanu odigra manjšo vlogo. Vživi se v lik pomočnika glavnega zlikovca Bana, ki ga je upodobil angleški igralec Tom Hardy. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Tepina v zadnjem delu Nolanove trilogije o Batmanu odigra manjšo vlogo. Vživi se v lik pomočnika glavnega zlikovca Bana, ki ga je upodobil angleški igralec Tom Hardy. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Aljaž Tepina
Tepina je svoje igralske ambicije zasledoval na londonski akademiji za igro The central school of speech and drama. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Aljaž Tepina
Nastop v Batmanu mu predvsem pomeni dobra referenca za nadaljnje delo. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Zdaj, če je cilj Hollywood? Ja, seveda, da je. Cilj vsakega igralca je po mojem mnenju, da ima na bančnem računu ves čas toliko denarja, da lahko normalno preživi. To ti pač Holywood da.

Tepina o Hollywoodu
Aljaž Tepina
Tepina je bil že pred vlogo v Batmanu oboževalec tako Nolana kot filmov o Batmanu. Toda bolj kot na strani zlikovcev je bil na strani Batmana. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

To je res tista stvar, ko gledaš kakšne akcijske filme in si rečeš: "Oh, kaj bi jaz dal, da bi bil v eni akcijski sekvenci." In to se je meni zdaj uresničilo, tako da je bilo res 'ful' hudo.

Tepina o igri v akcijskih sekvencah
Aljaž Tepina
Igralec kljub vlogi v Batmanu ostaja na realnih tleh, saj se zaveda, da je odigral manjšo vlogo. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Ko sem videl svoje ime ... Nisem še tega doživel. Zelo sem bil srečen.

Tepina po prvem ogledu celega filma
Batman
Novi Batman bo svojo premiero v Sloveniji doživel 26. julija. Foto: MMC RTV SLO/K. K.

Nolan me je lepo presenetil, lepo je peljal zgodbo in četudi je malo dolgi, je s koncem vse poplačal.

Tepina o Vzponu viteza teme
Christian Bale
Zaključek trilogije Vitez teme popelje gledalca v Gotham City, v katerem je minilo osem let, odkar je Batman izginil v temo – iz junaka se je v trenutku spremenil v ubežnika. Nase je prevzel krivdo za smrt javnega tožilca Harveyja Denta in tako žrtvoval vse, za kar sta se trudila s poročnikom Gordonom. Takrat je laž vžgala in s t.i. Dentovim odlokom je Gotham City uspel zatreti zločinsko dejavnost v mestu. Foto: Reuters
Vitez teme
Scenarij za film, ki so ga snemali v Pittsburghu, New Yorku, Los Angelesu, Indiji, Angliji in na Škotskem, sta spisala Jonathan in Christopher Nolan po zgodbi slednjega in Davida S. Goyerja in likih, ki jih je za DC Comics ustvaril Bob Kane. Producentje so bili Emma Thomas, Christopher Nolan in Charles Roven, izvršni producentje pa Benjamin Melniker, Michael E. Uslan, Kevin De La Noy in Thomas Tull. Foto: Kolosej

Tukaj se je težko plasirati ven, ker te nihče ne jemlje toliko resno. In je en tak ubog izvoz.

O preboju Slovenskih igralcev v tujino
Christian Bale in Anne Hathaway
Christian Bale je spet Bruce Wayne in Batman, poleg njega pa so v zvezdniški zasedbi še Anne Hathaway, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, oskarjevci Marion Cotillard, Michael Caine in Morgan Freeman ter Gary Oldman. Foto: Kolosej

Vsi igralci so zelo dostopni. OK, mogoče Tom Hardy malo manj, ker se je moral ves čas ukvarjati s to masko. In on je že ob treh zjutraj bil v maski - imel je zelo naporen delavnik. Kadar pa je bil z nami, pa je bil čisto normalen član ekipe. Ves čas so padale šale. Ves čas se hecaš. Zelo je sproščeno.

Tepina o Tomu Hardyju
Tom Hardy
Tepina v filmu zaigra ob boku glavnega zlikovca, v kožo katerega se je vživel Tom Hardy. Foto: Reuters
Slovenec v novem Batmanu

Njegovega imena po ogledu filma ne boste videli na seznamu nastopajočih, saj se vam bo poleg njegove vloge - Hooded Man #2 - izpisalo ime Aliash Tepina. Kranjčan v Vzponu Viteza teme odigra manjšo vlogo, toda s svojo vrstico, ki jo izgovori, še zdaleč ni neopazen. "Jaz mislim, da je to odskočna deska in tudi dobra referenca," je za MMC dejal o svoji vlogi, tik preden si je skupaj z novinarji in starši na novinarski projekciji v petek prvič v celoti ogledal Nolanov izdelek. Tepina se zaveda, da gre za manjšo vlogo, zato ostaja na realnih tleh. "Vsa medijska izpostavljenost, ki bo sledila zaradi te male vloge, me malce skrbi, da bo prenapihnjena," je bil igralec odkrit po pogovoru za MMC.

Tepina se je za MMC odzval tudi v zvezi s petkovim streljanjem v Koloradu na premieri Vzpona Viteza teme.

Diplomant londonske akademije je svojo igralsko pot začel v dramskem krožku, ko je še hodil v osnovno šolo. Strasti do igre mu ni uspelo prikazati na sprejemnih izpitih na AGRFT-ju, zato se je pred pripravami na tretji poskus odločil, da svoje igralske sanje raje začne uresničevati v Londonu. In leta 2004 je bil sprejet na akademijo za igro The Central School of Speech and Drama. "Že sam podatek, da sem bil gor (v Londonu na študiju op. a.) in sem se bolj infiltriral v to angleško govoreče področje," je priznal Tepina.

Po zaključku študija leta 2008 se je slovenskemu občinstvu predstavil v Skritih spominih Angele Vode režiserke Maje Weiss. V Londonu pa je začel zbirati priporočila s pojavljanjem v televizijskih nanizankah, kot sta Silent Witness in Zakon in red (Law & Order).

Krajšo predstavitev Tepine, ki jo je naredila novinarka TV Dnevnika Špela Kožar, si lahko tudi pogledate v videu spodaj.

Lani je dobil klic od svoje agentke in zgodba z Batmanom se je za ljubitelja zgodb o akcijskem junaku začela. "Pri njih je tudi zanimivo, da če je igralec po hierarhični lestvici najnižje na snemanju, ti dajo čutiti, da si najbolj pomemben," je pojasnil Tepina.

Pogovor z njim si lahko preberete spodaj.


Aljaž - Slovenec v Batmanu. Je to dobra referenca ali odskočna deska ... Kako vi gledate na to vlogo, ki ste jo dobili?
Ja, predvsem to. Jaz mislim, da je to odskočna deska in tudi dobra referenca. Ena stvar, ki ti piše v življenjepisu in je dovolj močna, sploh če je poleg še ime Christopher Nolan in tretji del trilogije o Batmanu. Meni bo največ pomenilo, ko bom lahko ta svoj del iz tega filma vkomponiral v svoje gradivo in ga naprej poslal direktorjem za "casting". Ker potem ko bodo oni to videli, se bodo spomnili: "Aha, on je bil pa tam v Batmanu." Mogoče ti bodo dali kakšno večjo priložnost. V bistvu se že zdaj kaže, da na podlagi tega dobivam "castinge" za malce boljše vloge, tako da kamenček na kamenček.

V tretjem delu Batmana - Vzpon Viteza teme - ste upodobili pomočnika zlikovca Bana. Kako je prišlo do te vloge?
Poklicala me je agentka in povedala, da ima nov "casting" zame. Pod skrivnim imenom. Ampak potem mi je na koncu med vrsticami povedala, da gre za nov del trilogije o Batmanu, ampak ne smem nikomur povedati. Poslala mi je en izmišljen prizor - takrat še nisem vedel, da je izmišljen - in sem se posnel, poslal naprej. Potem pa dolgo ni bilo nič. Mislim, da več kot en mesec. Jaz sem si že rekel: "OK, to je zdaj šlo že mimo. Dobro. "

Potem pa me kliče en dan popoldne po telefonu in mi reče: "Ja, dobil si vlogo v Batmanu. Imaš šest snemalnih dni. Takrat in takrat. Ampak nič ti pa ne znam povedati, kaj, zakaj, kako, kje …" Tako da do prvega snemalnega dne nisem nič vedel, kje bomo sploh snemali.

Ko ste odpotovali v London na študij, je bil vaš cilj, da bi potem nekoč prišli v Hollywood ali da bi igrali bolj v gledališču? Kako ste si zamislili vašo nadaljnjo igralsko kariero?
Ne vem. Takrat ne razmišljaš toliko o tem. Takrat ti je bolj cilj to, da doštudiraš in da postaneš profesionalec. In se ti potem začnejo odpirati vrata. Jaz nisem nikoli imel kakšnih pretiranih želja o nekih velikih filmih, teatrih. To me takrat ni vodilo. Zdaj trenutno mi je pa mogoče malo bližje film. Mogoče tudi zaradi tega, ker sem tudi, že preden sem šel študirati, bil veliko več časa na odru, ne toliko na filmu. Pa tudi filmska igra mi je trenutno zelo blizu. Zdaj, če je cilj Hollywood? Ja, seveda, da je. Cilj vsakega igralca je po mojem mnenju, da ima na bančnem računu ves čas toliko denarja, da lahko normalno preživi. To ti pač Holywood da. Oziroma neodvisna ameriška in evropska produkcija. Mogoče bi to raje. Cilj je, da se po filmski lestvici premikam navzgor.

Šest snemalnih dni - kako je bilo to videti? Kje ste pravzaprav snemali?
To smo snemali v Watfordu, kraj severno od Londona, oddaljen eno uro. Tam je postavljen hangar iz prve svetovne vojne in notri ima Warner Bros. svoj studio. To je res ogromna zadeva. Notri je bilo zgrajenih dvanajst nadstropij Gotham Cityja in kanalizacija, kjer je Banova rezidenca. Tam so snemali tudi Harryja Potterja - pač, Warner Bros. tam snema, kadar snema v Veliki Britaniji.

Mi pa smo snemali zraven tega hangarja, kjer smo imeli repliko celega aviona, postavljenega na hidravliki, in ta avion se je potem postavil vertikalno in nazaj horizontalno. In to je ta čar Nolana, ki želi ustvariti vse resnično, da je vse videti resnično. Tako da je bil moj kaskader več kot pol časa notri v avionu, ker se je to premikalo in oni so padali dol. 'Ful' je bilo zanimivo. To je res tista stvar, ko gledaš kakšne akcijske filme in si rečeš: "Oh, kaj bi jaz dal, da bi bil v eni akcijski sekvenci." In to se je meni zdaj uresničilo, tako da je bilo res 'ful' hudo.

Kaj pa se je dogajalo tisti čas, ko kamera ni tekla. Koliko ste imeli stikov z drugimi igralci?
Čisto normalno. Vsi igralci so zelo dostopni. OK, mogoče Tom Hardy malo manj, ker se je moral ves čas ukvarjati s to masko. In on je bil že ob treh zjutraj v maski - imel je zelo naporen delavnik. Kadar pa je bil z nami, pa je bil čisto normalen član ekipe. Ves čas so padale šale. Ves čas se hecaš. Zelo je sproščeno. Pri njih je tudi zanimivo, da če je igralec po hierarhični lestvici najnižje na snemanju, ti dajo čutiti, da si najbolj pomemben. En pomočnik režiserja ves čas skrbi zate: če imaš za jesti, če imaš za piti, če imaš stol, ali te z limuzino zapeljejo nazaj v prikolico, ali boš šel nekaj drugega pojesti ... Kakor koli, ves čas skrbijo zate, tudi ko nisi na snemanju. Za njih je 'point' to, da ti je, kolikor je le mogoče, udobno. Zato da ko boš moral priti in odigrati svoje, boš stoodstoten. To je za njih bistvo.

Kakšna so bila navodila za vašo vlogo?
Ni bilo navodil. Jaz sem dobil scenarij in sam moraš dati skozi svoj proces. Tako po navadi je za manjše vloge. Ni nekih generalnih navodil. Oni pričakujejo tisto, kar ti pokažeš na avdiciji, da približno tako zares pokažeš tudi na 'setu', ko se snema. Tu je bilo malo drugače, ker sem jaz na 'castingu' zaigral izmišljen prizor, tu pa je bilo potem nekaj čisto drugega. Ampak to je moja služba: moja služba je, da pretvorim to, kar je v scenariju - predstavim tisto, kar mora vsak igralec predstaviti, in to odigram.

So vam bili prej Nolanovi filmi blizu? Ste jih gledali?
Ja, sem bil kar oboževalec. Ko sem izvedel, da bom igral v njegovem filmu in da me je on na nek način izbral na 'castingu', je bila velika spodbuda.

Torej, vas je on izbral?
No, ne vem. Mogoče pa ne. Nekdo je zagotovo moral dati kljukico. Če ne kdo drug, pa njegov direktor za "casting", in že to mi veliko pomeni, ker je on delal vse njegove filme, tako da zelo dobro.

Kaj pa Batmana - ste ga prej spremljali?
Ja, seveda. Batman: začetek in Batman vitez teme. Pogledal večkrat.

Kateri je vaš najljubši del oz. sekvenca?
Pa ne vem. Meni je Začetek bolj ostal v spominu, ker me je tako zelo presenetil in šokiral, kako je lahko nekdo naredil strip na tako resničen in hraber način. Zato mi je mogoče bolj ostal v spominu. Potem pa je tu Vitez teme in Heath Ledger in njegov Joker ... se proporcije samo še večje. Kakšne sekvence pa trenutno ne morem potegniti iz spomina.

Pa so na vas naredili večji vtis zlikovci, ki so v njih igrali, ali glavni junaki oz. pozitivci?
Jaz mislim, da malo skačeš z ene strani na drugo. Nekaj časa si ... ne, v bistvu ne. Bolj sem bil na Batmanovi strani. Je pa hudo, ker je Heath res tako dobro odigral, ker ti hočeš potem tam 'zašamariti'. Mene sta oba filma navdušila.

Ampak ko bo vsa zgodba z Batmanom sklenjena - kar se tiče teh premier -, vas čaka predstavitev vašega kratkega filma v kinu.
Zdaj smo ravno zaključili s snemanjem. Projekt je v fazi montaže. Ven pa bo prišel proti koncu leta, konec jeseni: oktobra, novembra. Gre za kratki film z naslovom Na pogled. Govori o plezalcu Leonu, ki se pripravlja na soloprojekt v Julijskih Alpah, in ravno takrat se ponesreči in umre Tomaž Humar. Nekako se Leonova zgodba prepleta z zgodbo Humarja, ki je bil njegov vzornik. Takrat se v njem začnejo porajati misli, dvomi in spomini. Več pa ne bom povedal, ker je to le kratki film (smeh) in ne bom izdal vseh 'spoilerjev' (smeh).

Če pogledate malo nazaj, ali mislite, da če bi začeli z AGRFT-jem, bi se lahko vaša pot razvijala tako, kot se zdaj? Gre za bliskovito obdobje, v katerem ste trenutno.
Veliko težje bi se. Že sam podatek, da sem bil gor (v Londonu na študiju op. a.) in sem se bolj infiltriral v to angleško govoreče področje. Jaz sem se pogovarjal že z veliko direktorji za 'casting' in so mi vedno rekli, kako je pri nas na nek način 'fino', ker imamo veliko igralskega talenta, če gledamo ta del Evrope, ampak angleščina potem pade. Zato ker ne morejo vsi povzeti in notri prenesti angleškega jezika. Je pa čisto drugače, če študiraš v Londonu. Tretji letnik naše akademije so samo javne produkcije. Ves čas te prihajajo gledat direktorji za "casting" in režiserji ter te ves čas stimulirajo: "Dajte promovirati samega sebe, dajte pošiljati stvari okoli, dajte delati na tem. Vse čas. Ker če boste čakali, vas ne bo nihče opazil." Tukaj se je težko plasirati ven, ker te nihče ne jemlje toliko resno. In je en tak ubog izvoz.

Torej igralci s tega področja niso nekako obsojeni na like zločincev z ruskim naglasom?
Ne, na to smo obsojeni. To je ta niša, ki jo vsak igralec na začetku ima. Tako kot Irci in Severni Irci bodo na začetku kariere, ko pridejo ven iz akademije, kandidirali za takšne vloge z naglasom. Isto Škoti in Američani. Vedno najdejo eno nišo, ker če bi vsi padli v en bazen na enkrat, se bi industriji zmešalo. Povsod pa so izjeme. Začneš pa z negativci ... Oz. jaz sem igral tudi pozitivce - gradbince in zdravniške brate v serijah. Ampak vse z določenim naglasom. In to je tvoj začetek. Je tržna niša. Zato imam jaz mogoče več priložnosti, ker ni toliko mladih igralcev v Londonu z naglasom. Oni pa še vedno hočejo avtentične igralce. Zato mogoče dobim jaz malo več priložnosti, kar je dobro. Potem ko enkrat narediš ta preboj - če ga - saj nikoli ne veš, kdaj v karieri pridejo tiste stopnice, se ti potem odpre in začneš vse in z različnimi naglasi: z ameriškim, z angleškimi ...

Kako pa se razlikuje snemanje nanizank v primerjavi z, na primer, Batmanom?
Neki osnovni aspekti so isti. Povsod je zate poskrbljeno maksimalno. Voznik te pobere doma in te odpelje v tvojo prikolico. Tam si lepo na samem. Takrat ko te ne potrebujejo, lepo počivaš, delaš kar hočeš, potem pa greš lepo na snemanje. Zdaj tu na Batmanu je izstopalo, da je bilo toliko več ljudi, postrežba je bila boljša, bili smo v hotelu s štirimi zvezdicami. Osnovna produkcija in kako je poskrbljeno za igralca, kako se dela, je zelo na visoki, profesionalni ravni, ki je prej v Sloveniji nisem nikjer videl. Je res ogromna razlika.

Stike z glavnimi igralci ste si izmenjali?
Ne, ne (smeh). S Hardyjem si nisva. Nismo se toliko zbližali. Je pa neprofesionalno, če začneš 'težiti': "Daj, a mi daš svoj kontakt?" Smo si pa izmenjali z drugimi igralci.

Glede na to, da je bil to zadnji Batman, za katerega se je Nolan odločil, da ga bo režiral, ali je bilo to čutiti na samem snemanju?
Ne, ne ... Sploh ne. Nolana sem si jaz drugače predstavljal: bolj resnega in osredotočenega. Saj vse to je res, ampak z dobro mero humorja in sproščenosti. Ves čas so heci. Ko sem jaz stal na prizorišču snemanja, ko je letalo že viselo navzdol, ko maskerke niso smele gor in me je nekaj še popravljala, je prišel Nolan do mene in mi rekel: "C'mon kid, it's your turn now." (Pridi, fant, ti si na vrsti op. a.). In potem je rekla maskerka: "Ne, ne ... Še nekaj moram narediti." Pa me je Nolan poslal gor in rekel maskerki, da bom takoj nazaj. Jaz sem šel in se je potem Nolan obrnil nazaj k njej: "Ne bo ga nazaj." Ves čas je bilo to sproščeno vzdušje. In ravno to je po mojem mnenju njegov čar. Tudi ko sem prej rekel, da želi narediti vse akcijske sekvence čim bolj resnično, pa s tem, da so ves čas neki heci. On je videl, da sem jaz v redu, da me ni nič treba popravljati. On je pač ocenil. Gremo naprej. In to je njegov čar.

Avtograme že dajete?
Ne (smeh).

Skrajšan posnetek pogovora si lahko pogledate tudi v spodnjem videu.

Zdaj, če je cilj Hollywood? Ja, seveda, da je. Cilj vsakega igralca je po mojem mnenju, da ima na bančnem računu ves čas toliko denarja, da lahko normalno preživi. To ti pač Holywood da.

Tepina o Hollywoodu

To je res tista stvar, ko gledaš kakšne akcijske filme in si rečeš: "Oh, kaj bi jaz dal, da bi bil v eni akcijski sekvenci." In to se je meni zdaj uresničilo, tako da je bilo res 'ful' hudo.

Tepina o igri v akcijskih sekvencah

Ko sem videl svoje ime ... Nisem še tega doživel. Zelo sem bil srečen.

Tepina po prvem ogledu celega filma

Nolan me je lepo presenetil, lepo je peljal zgodbo in četudi je malo dolgi, je s koncem vse poplačal.

Tepina o Vzponu viteza teme

Tukaj se je težko plasirati ven, ker te nihče ne jemlje toliko resno. In je en tak ubog izvoz.

O preboju Slovenskih igralcev v tujino

Vsi igralci so zelo dostopni. OK, mogoče Tom Hardy malo manj, ker se je moral ves čas ukvarjati s to masko. In on je že ob treh zjutraj bil v maski - imel je zelo naporen delavnik. Kadar pa je bil z nami, pa je bil čisto normalen član ekipe. Ves čas so padale šale. Ves čas se hecaš. Zelo je sproščeno.

Tepina o Tomu Hardyju
Slovenec v novem Batmanu