Razstavljene jedi so pripravili kuharji z vseh koncev Slovenije v okviru kuharskega tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO
Razstavljene jedi so pripravili kuharji z vseh koncev Slovenije v okviru kuharskega tekmovanja. Foto: MMC RTV SLO
Slanikova pojedina
Videti je mogoče ribje specialitete, sladice in solate. Foto: MMC RTV SLO

V Grand hotelu Union so pripravili tradiconalno, že 85. Slanikovo pojedino, razstavo in pojedino vrhunskih kulinaričnih mojstrovin iz morskih in sladkovodnih dobrot.

S pustnim torkom se konča veselo in razigrano obdobje, pepelnica ali pepelnična sreda pa za pripravo na veliko noč narekuje štiridesetdnevni post. V preteklosti so strogost in resnost tega dneva obšle mestne gostilne in hoteli, ki so pripravljali slanikove pojedine, saj je riba, še posebej ne najbolj cenjeni slanik, postna jed.

Slanikovo pojedino lahko obiščete še do 16. ure.

Kuharji so se pomerili med seboj
Največja in najbolj čislana je kmalu postala slanikova pojedina v Unionski dvorani Grand hotela Union v Ljubljani, ki že od leta 1908 velja za pomemben kulinarični dogodek. Poleg kulinarične razstave je bilo tudi tekmovanje, na katerem so sodelovali kuharji z vseh koncev Slovenije, ki so ustvarjali različne kulinarične mojstrovine. Njihovi izdelki niso bili namenjeni pokušanju, so si pa gostje - in teh že kmalu po odprtju ni bilo malo -, lahko privoščili jedi iz hladno-toplega bifeja in slanikove sladice.

V kuhinji smo zmotili tudi Janeza Dolšaka, šefa kuhinje v hotelu, ki je dejal, da so v zadnjih treh dneh pripravili med 100 in 120 različnih receptur jedi, sam pa rad vedno pripravi kaj novega. Med svoje specialitete šteje polenovko s krompirjem.

Utrinke s Slanikove pojedine si oglejte v spodnji galeriji.