Lani ljubiteljem harmonike ni uspelo postaviti novega rekorda. Jim bo letos? Foto: MMC RTV SLO
Lani ljubiteljem harmonike ni uspelo postaviti novega rekorda. Jim bo letos? Foto: MMC RTV SLO

Zadnji vikend avgusta se bo odvil že drugi mednarodni festival harmonike, etnoglasbe, vina, kulinarike in smeha, poimenovan Panonika harmonika. Na njem bodo nastopili izvajalci kot so Severina, Magnifico, Miroslav Škoro (prvič v Sloveniji), Neda Ukraden, Soddiha, Ansambel Franca Miheliča in mnogi drugi.

Zelo pomemben del festivala Panonika harmonika pa ostaja tudi podiranje Guinnessovega rekorda v številu harmonikarjev na enem mestu, ki po potekalo v nedeljo 28. avgusta. Zadnji tak rekord so postavili v Kanadi, kjer se je zbralo 998 harmonikarjev, letos pa kaže, da bo padel svetovni rekord, saj je prijavljenih že več kot 1.100 harmonikarjev iz vse Slovenije.

Po besedah organizatorjev bodo imeli vsi prijavljeni harmonikarji in eden spremljevalec harmonikarja, mlajšega od 18 let, brezplačen vstop. "Vsi sodelujoči harmonikarji bodo dobili tudi bon za hrano in pijačo, kapo, majico in spominsko plaket," sporočajo organizatorji.

Vsi tisti, ki se želijo vpisati v Guinnessovo knjigo rekordov, se morajo do nedelje naučiti dve skladbi, in sicer Avsenikovo Golico ter Slakovo V dolini tihi (obe skladbi v C-, B-, F-duru).