Tudi tokratni (zimski) Panč je povezoval Andrej Težak - Tešky. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tudi tokratni (zimski) Panč je povezoval Andrej Težak - Tešky. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Vasja Simić
Prostovoljni gasilec, sicer pa debitant na Panču - Vasja Simić. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Pedja Bajović
Hrvaški komik Pedja Bajović je ponudil simpatičen nastop. Najbolj si bomo zapomnili njegove plesne vložke. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Tin Vodopivec
Tin Vodopivec je stari stand up maček. Tokrat je res presenetil. Všečen nastop in povsem nov material. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Panč v Festivalni dvorani
Razprodana Festivalna dvorana. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Andrej Težak - Tešky, mu je namreč vrnil: "Pedja, pojma nimaš! Mi raje praznujemo smrt kot rojstvo Prešerna!"

Sicer pa, v vsaki slabi stvari je nekaj dobrega: "Hvala bogu, da Prešeren ni umrl pozneje, koliko dodatnih vencev bi se še morali učiti na pamet v šoli, ker jih itak ne bi nehal pisati ..." Klemen Bučan.

Tako so si stand up komiki "privoščili" slovenski kulturni praznik, manjkale pa niso niti šale na temo aktualnih olimpijskih iger, saj, kot smo že najavili, je letošnji zimski festival stand up komedije - Panč - potekal v kulturno-športnem duhu.

Razprodana Festivalna dvorana
Slovensko občinstvo očitno prav kliče po smehu, kajti festival Panč brez posebnih težav razproda rezervirane lokacije, na katerih se predstavijo slovenski in tuji stand up komiki - na letošnji zimski ediciji smo se smejali petim slovenskim (Boštjan Gorenc - Pižama, Lucija Ćirović, Tin Vodopivec, Klemen Bučan, debitant, Vasja Simić) in dvema hrvaškima (Marina Orsag, Pedja Bajović). Kot po navadi je žezlo povezovanja festivala v rokah držal prav tako stand up komik in soorganizator Panča, Andrej Težak - Tešky.

Nov material, novo občinstvo
Stand up komedija je v Sloveniji že dobro uveljavljen žanr. Glede na obiske poletnega Panča, ki vsako leto v avgustu poteka na Ljubljanskem gradu, bi lahko rekli, da se stand up komikom ni bati, da bi se jih občinstvo naveličalo. Zvesti spremljevalci tega žanra bi znali povedati le to, da se njihovi nastopi velikokrat ponavljajo, kajti v očeh občinstva gre za nekakšno "nenapisano pravilo" in željo, da bi vsak posamezen nastop določenega komika moral ponuditi povsem nove šale. Stand up komiki so na to temo že velikokrat povedali, da to ni tako preprosto in da se stand upu v teh pogledih dela "krivica" v primerjavi z drugimi gledališkimi žanri, pri katerih se ena predstava ponavlja poljubnokrat, pa občinstvo glede tega ni prav nič kritično.

Kdo je izstopal?
Kakor koli že, letošnji zimski Panč je ponudil veliko novih šal, tu in tam se je kakšna seveda "reciklirala", a to ni bistveno vplivalo na (ne)kakovost gala stand up večera. S svojim izvirnim in sproščenim nastopom sta po našem mnenju še posebej izstopala Tin Vodopivec in Pedja Bejović. Tin je predstavil povsem nov material, ki je vključeval veliko interakcije z občinstvom, kar zahteva seveda dobršno mero improvizacije. Glede na to, da je soorganizator Panča, velikokrat pa ga vidimo tudi v vlogi povezovalca, je tokrat resnično presenetil. To mu je uspelo brez šal na temo seksa ali tipičnih stereotipov, ki so teme, po katerih posega večina komikov. Pedja je izzval salve smeha s svojimi "osnovnimi koraki" moškega, ki mora plesati, dobro pa si je privoščil tudi politično "novost" Hrvaške v Evropski uniji. Boštjan Gorenc - Pižama je kot velik poznavalec slovenske in tuje literature "izobraževal" občinstvo s številnimi citati. Pohvalil pa se je tudi s sveže izdano knjigo Petdesetih odtenkov njive, za katero bo v mesecu marcu pripravil celovečerni nastop.

Ženski predstavnici - Marina Orsag in Lucija Ćirović - nista ignorirali svojih ženskih težav v primerjavi z moškimi. Marina je postregla z odgovori, kako lažje razumeti ženske in predmenstrualne simptome, Lucijin nastop pa je vključeval nostalgijo po maturantskem plesu in izkušnje z nudistično plažo. Klemen Bučan je ponudil sicer precej že slišanega materiala, kljub temu velja pohvaliti njegovo energičnost in simpatičnost komuniciranja z občinstvom. Vasja Simić je kot novopečeni komik Panča še malce "sramežljiv", njegov humor predstavlja enovrstične "pančline" šale, a obljublja, da ima velik potencial, ki ga bo še razvijal. Tešky ima veliko dela s samo organizacijo. Tako kot vedno pa velja pohvaliti njegov izostren čut za "dekleta v prvi vrsti". Veliko kilometrine s povezovanjem Panča pa zahteva tudi kakšno že tolikokrat slišano najavo, a vse mu je oproščeno, ko med občinstvo "zmeče" nagrade pokroviteljev.

Za MMC sta organizatorja Panča, Tin Vodopivec in Andrej Težak - Tešky, povedala, da koncepta poletnega Panča nima smisla spreminjati, ker je nanj občinstvo že navajeno in so ga sprejeli za svojega. K temu zelo pripomore odlična lokacija (Ljubljanski grad) in termin (konec avgusta). Odgovor na vprašanje, ali bo Panč (predvsem zimski) obiskal tudi kakšen drug slovenski kraj, pa poiščite v priloženem videoposnetku.