Tina je nekdanja atletinja, ki v prostem času otroke uči plavati in telovaditi. Z nazivom Lepa soseda si želi predvsem postati bolj medijsko prepoznavna. Foto: Sandi Fišer
Tina je nekdanja atletinja, ki v prostem času otroke uči plavati in telovaditi. Z nazivom Lepa soseda si želi predvsem postati bolj medijsko prepoznavna. Foto: Sandi Fišer
Lepa soseda 2010
Žirija pa je poleg zmagovalke razglasila še najbolj fotogenično sosedo, to je postala najmlajša udeleženka izbora, 16-letna Ljubljančanka Inja Zalta (skrajno levo), bralci Dnevnika pa so za Lepo sosedo 2010 razglasili 20-letno Lejo Rogač iz Serdice (druga levo). Žirija je izbrala še drugo spremljevalko 18-letno Katjo Šadl iz Preserja (na sredini) in prvo 19-letno Ptujčanko Nastjo Breg (skrajno desno). Foto: Sandi Fišer
Lepa soseda 2010
Tekmovanja na izboru za Lepo sosedo so bila v prvih letih nekoliko drugačna: dva izhoda sta bila namenjena razkazovanju ženskih čarov, en izhod pa je dekleta prikazoval ob gospodinjskih delih. Foto: Sandi Fišer
Lepa soseda 2010 za MMC
Prva spremljevalka Lepe sosede 2010 za MMC
Izhod v kopalkah (Lepa soseda 2010)

inalistka izbora za mis Hawaiian Tropic 2008 Tina Starc je postala lepa soseda 2010.

"Upam, da se mi bo pri temu nazivu odprlo čim več vrat k temu, kar želim početi, to je ali hoditi po stezah ali stati pred fotoaparatom," je razložila Tina za MMC, ki ji naziv lepa soseda pomeni priložnost, da uresniči svoje sanje.
"Pred dvema letoma sem že tekmovala za Hawaiian Tropic, ampak se mi zdi, da sem bila takrat še res premlada, mi ni bilo po godu. Zdaj sem pa rekla, zakaj ne bi poskusila, če sem dobila klic, ali bi me zanimalo. Rekla sem 'ja' in zdaj sem tu," je o svojih izkušnjah na lepotnih izborih za MMC spregovorila nova najlepša soseda.

19-letni Ljubljančanki, študentki marketinga - nekdanji atletinji, ki v prostem času otroke uči plavati in telovaditi - je tako uspelo premagati preostalih enajst finalistk, ki so se uvrstile v letošnji končni obračun. Med njimi so bile Anita Stokič, Inja Zalta, Kaja Manca Cerar, Karin Žnidaršič, Katja Šadl, Leja Rogač, Marina Hribernik, Maruša Žgank, Nastja Breg, Svetlana Djurdjevič in Vesna Arh.
Lenta je ostala v Ljubljani
Bralci Dnevnika so za najlepšo izbrali 20-letno kickboksarko Lejo Rogač. Žirija pa je poleg zmagovalke razglasila še najbolj fotogenično sosedo, to je postala najmlajša udeleženka izbora, 16-letna Ljubljančanka Inja Zalta, drugo spremljevalko, 18-letno Katjo Šadl iz Preserja, in prvo, 19-letno Ptujčanko Nastjo Breg.

"Gre za posebno tekmovanje, na katerem se ocenjuje karizmatičnost punce. /.../ Mislim, da je eno leto - tako kot za predsednika mandat prekratek čas - tudi za misice prekratek čas, da bi izkoristila vse in dokazala, kar bi morala," je svojo udeležbo utemeljevala lanska mis mivke Nastja, ki nikakor ni bil razočarana nad tem, da je v družbi deklet, starih od 16 do 24 let (kolikor je tudi starostna omejitev tekmovanja), zasedla mesto prve spremljevalke.

"Mogoče (je lepotnih izborov, op. n.) dandanes malo preveč - ker imamo že mis - in bi jih lahko malo omejili ter se osredotočili na tiste res pomembne," je za MMC po prireditvi razmišljala prva spremljevalka lepe sosede 2010 19-letna Nastja. Tina pa se ni strinjala z njo.

Pogovor s Tino in Nastjo si lahko pogledate desno.

Vroče tudi brez deklet
Obrobje osrednjega notranjega bazena v vodnem mestu sredi ljubljanjskega trgovsko-obrtniškega centra je za dve uri postalo prizorišče novega lepotnega izbora na domačih tleh, ki ga je povezovala nekdanja lepa soseda Neža Marolt. Ritmi salse so ob žuborenju klorirane vode in savnati vročini naznanili začetek štirinajstega izbora, "namenjenega lepim dekletom iz soseščine" bralcev enega izmed slovenskih tednikov, ki se ga mnogi še vedno najbolj spominjajo po sloganu: "Kaj pa, če je vse res?"

Vsak je imel svojo favoritinjo
Odločitev, kateri izmed dvanajstih mladenk bo pripadla lenta najlepše, je bila v rokah šestčlanske žirije. "Kar se tiče lobiranja, zagotavljamo, da ga ne bo. Vsak pa ima svojo favoritinjo," je bil pred predstavitvijo letošnjih tekmovalk jasen Miha Vrbinc, ki je med žirijo zastopal časopisno hišo Dnevnik.

Vprašanja žirije - strah in groza tekmovalk
Dekleta so se predstavila v dveh izhodih. Najprej so člane žirije in obiskovalce – med katerimi so bili predvsem njihovi svojci, prijatelji in predstavniki sedme sile – "pozdravile" v kopalkah. Pomanjkljivo oblečene so se nato (vse tiste, pri katerih trema ni prišla do živega) suvereno postavile pred predstavnike žirije in začela se je za obiskovalce in gledalce takšnih izborov vedno poslastica dogajanja – odgovarjanje na vprašanja.

Glede na to, da je cilj izbora po opisu organizatorjev, predstaviti širši javnosti dekle, ki je tako lepo, simpatično kot tudi prijetno, se je pri članih žirije zazdelo, da se želijo izogniti sagi ponavljajočih se odgovorov: "Želim si mir na svetu!" Zato so svoja vprašanja črpali iz vsakdanjih dejavnosti tekmovalk. "Kaj bi nam skuhala, da bi zmagala? Koliko je resnice, da zmaj straši po ljubljanskem gradu?" - to sta bila le dva izmed miselnih izzivov, s katerimi so se morale spopasti tekmovalke.

Nekatere so se v svojih odgovorih zatekle k humorju, drugim se je v soju luči miselni tok za hip ustavil. Tako je, na primer, na vprašanje žirije, koliko je dolg maraton, 19-letna Anita Storič z Ljubljane odgovorila: "Kateri? Ne vem, ker se nisem še nobenega udeležila."

Dva izhoda, plesna popestritev in Neža
Da oder ni ostal prazen, ko so se dekleta preoblačila v oblačila za prosti čas, sta tako kot na začetku poskrbela plesalca Rok Cerkvenik in Varja Vitorovič. Na vrsto pa je prišla tudi lanska zmagovalka Kristina Kurent, ki je z Nežo delila nekaj vtisov, kako je sama doživljala izbor pred dobrim letom dni. Zadnjemu mimohodu deklet je sledil dvajsetminutni odmor.

Dogajanje se je preselilo nadstropje višje, kjer so se vsi zbrani lahko okrepčali in si v prijateljskem vzdušju izmenjali nekaj besed. Sklepno dejanje se je končalo z razglasitvijo najlepših v "soseski" in predajo lente stare lepe sosede novi. Kot pa je za (domače in svetovne) lepotne izbore značilno, se je za peterico najbolj izpostavljenih sosed preteklega večera vse končalo pred objektivi fotografov.

Več fotoutrinkov si lahko pogledate spodaj.

Lepa soseda 2010 za MMC
Prva spremljevalka Lepe sosede 2010 za MMC
Izhod v kopalkah (Lepa soseda 2010)