Navdih za kolekcijo je Karmen Koren črpala iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: Marko Repše
Navdih za kolekcijo je Karmen Koren črpala iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. Foto: Marko Repše
Kolekcija za naslednjo jesensko-zimsko sezono je sestavljena iz kombinacije starih oblačil in novega blaga. Foto: Marko Repše
Karmen Koren v New Yorku poleg revije, na kateri je predstavila svojo kolekcijo, žal ni uspelo ogledati nobene druge, saj ji je za to zmanjkalo časa. Foto: Osebni arhiv

Mlada slovenska modna oblikovalka je diplomirala na Visoki šoli za dizajn, zdaj pa nadaljuje magistrski študij na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani. Pred časom se je prijavila na "casting call" za Small Boutique Fashion Week (SBFW) v okviru newyorškega tedna mode, bila med mnogimi izbrana in svojo kolekcijo za jesen/zimo 2014/15 z naslovom Eclectic Mind v velikem jabolku uspešno predstavila 8. februarja.

Omenjena kolekcija je nastala na podlagi nadgradnje njenega diplomskega dela, raziskovanja astroloških simbolov in naravnih elementov v povezavi s sedemdesetimi leti. Izdelana je iz raznolikih, drugačnih, predvsem pa kakovostnih materialov, saj je sestavljena iz kombinacije starih oblačil in novega blaga. Njen namen je predvsem, da ljudje začutijo in vidijo, da so stara oblačila še kako posebna in uporabna.

"Oblačila oblikujem z nadgradnjo že obstoječih, ki jim dodam nove materiale. Rezultat tega je svežina z vintidž kakovostjo in modernim dizajnom. Vedno želim narediti nekaj svežega, zato v oblačilih kombiniram različne sloge, tiske in materiale. Moja oblačila vedno nosijo svojo zgodbo. Vsak kos prispeva svoj košček preteklosti, delček mene in je na koncu pripravljen, da dobi še vašo," pravi naša sogovornica.

Od Fashion TV do Macy's
Kakšni so bili odzivi na predstavitev v New Yorku, nas je zanimalo. "Odzivi so bili neverjetni. Takoj po koncu revije sem se srečala z novinarji za intervjuje. Pogovarjala sem se z novinarko s Fashion TV, ki je tudi stilistka znanih obrazov. Nad mojimi oblačili je bila navdušena, zato sva se dogovorili, da ji lahko pošljem izbrane kose, ki jih bo uporabila v svojih stajlingih. Do mene je pristopila tudi gospa, ki bi želela moja dela predstaviti v uvodniku. Organizator modne revije mi je na koncu sporočil še, da se je zame zanimal predstavnik trgovske verige Macy's, s katerim se še dogovarjam."

Med načrti tudi spletna trgovina
Od kolegov oblikovalcev na tujem jo še posebej prepričajo Stella Jean, Jean Charles De Castelbajac in Balmain, na domačem trgu pa Mateja Benedetti in Sanja Grcić. Kaj pa slovenski Fashion Week, se namerava predstaviti tudi na domačih tleh? "Z veseljem se odzovem vsakemu povabilu in priložnosti, ki mi je ponujena," pravi mlada oblikovalka, ki bi se z veseljem preizkusila tudi v vlogi kreativne vodje kake velike modne hiše. "Vsak izziv prinese nove izkušnje in znanja," je prepričana, hkrati pa že razmišlja o lastni blagovni znamki. A dodaja, da ima za prihodnost kar nekaj načrtov, ki se ne vrtijo samo okrog oblikovanja: "Pustim se presenetiti, v katero smer me bo odneslo." V kratkem bodo na njeni že tako dodelani spletni strani postavili še spletno trgovino, ki bo, kot upa Korenova, pripomogla k prepoznavnosti in prodaji oblačil.

Odvisnica od hitrosti
Ker smo slišali, da je prava odvisnica od hitrosti, smo Karmen Koren za konec povprašali še, kako to vpliva na njen slog. "Hitro govorim, hitro pišem, hitro berem, hitro hodim ..." pove v smehu. "Tako da res vse poteka hitro. Hočem popolnoma izkoristiti celoten dan, ki ga imam na razpolago. Hitrost vpliva na moj slog v smislu hitrega razmišljanja in oblikovanja. Na primer: 18 kosov kolekcije Eclectic Mind je bilo izdelanih v desetih dneh."

V fotogaleriji si oglejte kolekcijo Eclectic Mind.