Matrimandir, središče Aurovilla, ima lastno sončno elektrarno, obkrožajo ga negovani vrtovi. Foto: Davidson College
Matrimandir, središče Aurovilla, ima lastno sončno elektrarno, obkrožajo ga negovani vrtovi. Foto: Davidson College
Mati
Mirra Alfassa (21. 2. 1878 - 17. 11. 1973), ki se je v Parizu rodila egiptovski materi in očetu Turku, je bila že od otroštva izjemno duhovno bitje. Njen mentor je postal indijski duhovni vodja Sri Aurobindo, ki je v njej prepoznal utelešenje kreativne sile razvoja, vrhovne matere. Foto: Auroville
Načrt Aurovilla si je zamislil francoski arhitekt Roger Anger. Foto: Auroville

Auroville (v prevodu Mesto zore) je "eksperimentalna mestna občina" v okrožju Vilupuram v indijski zvezni državi Tamil Nadu. Leta 1968 ga je ustanovila danes že pokojna Mirra Alfassa (odtlej znana kot Mati), oblikoval pa ga je arhitekt Roger Anger. Zamisel Aurovilla je zamisel o univerzalnem mestu, v katerem naj bi moški in ženske z vsega sveta živeli v miru in slogi, nad vsemi verami, politikami in narodnostmi. Gre za zamisel o človeški enotnosti.

Mati je upala, da bo Auroville prispeval k "napredku človeštva naproti bleščeči prihodnosti z združevanjem ljudi dobrih namenov, ki se zavzemajo za boljši svet". Hkrati pa naj bi takšna skupnost dobro vplivala na indijski preporod, zato je občino podprla tudi indijska vlada. Leta 1966 se je podpori pridružil tudi Unesco, ki je države povabil k sodelovanju pri razvoju Aurovilla.

Središče: Matrimandir
Na sredi mesteca stoji Matrimandir, označen kot "izjemen in izviren arhitekturi dosežek", ki si ga je Alfassova zamislila kot "simbol božanskega odgovora na človeško stremenje k popolnosti". Znotraj Matrimandirja je obvezna tišina, saj to zagotavlja mir v prostoru in območju okrog njega, ki se ustrezno imenuje Območje miru.

Znotraj Matrimandirja zavito stopnišče vodi v klimatiziran prostor iz loščenega belega marmorja, "kraj za iskanje zavesti". Na sredini je velika kristalna krogla, na katero sveti sončni žarek z vrha stavbe. Po besedah Alfasse naj bi bil to "simbol prihodnje realizacije". Ko ni sonca, in po sončnem zahodu namesto sončnega žarka na kroglo sveti žarek iz luči na sončno energijo.

Iz Matrimandirja se širijo štiri območja mesta: stanovanjsko območje, industrijsko območje, kulturno in izobraževalno območje ter mednarodno območje. Okrog mesta leži zeleni pas, v katerem se nahajajo območja za raziskovanje in ohranjanje okolja, tam so kmetije in gozdovi, botanični vrt, semenarna, zdravilne rastline in zelišča, vodnjaki ...

Kjer ni ne politike ne vere ne denarja
Auroville upravlja sklad Auroville, ki ga je z zakonom sprejel indijski parlament. V Aurovillu naj politika in vera ne bi obstajali. Hiše so v lasti sklada in ne prebivalcev.

Namesto papirnatega in kovanega denarja prebivalci stroške plačujejo prek bančnega računa, obiskovalci pa si morajo priskrbeti začasen račun. Novi prišleki morajo prispevati vsaj toliko, da pokrijejo lastne stroške vsaj za prvo leto bivanja. Vsak prebivalec si mora najti delo, s katerim koristi skupnosti. Čeprav se zelo trudijo, da bi bili samozadostni, v Aurovillu še ne morejo popolnoma sami oskrbeti vseh prebivalcev.

Čeprav je bil Auroville najprej načrtovan za 50.000 ljudi, jih tam sedaj po podatkih z Wikipedie prebiva 2.007 (1.553 odraslih in 454 otrok), ki so 44 narodnosti. Med njimi sta tudi umetnika Dalaj Eegol (nekoč znan kot raper Ali En) in njegova žena Miranda Rumina, ki tam živita in ustvarjata že več let. Umetnica in psihoterapevtka Miranda je bila tudi MMC-jeva blogerka meseca julija, njene zapise pa najdete tukaj.

S psihološkega vidika so pogoji za bivanje v Aurovillu vera v enotnost človeštva in volja za sodelovanje pri materialnem uresničevanju te enotnosti ter volja za sodelovanje pri vsem, kar podpira prihodnje uresničitve. Materialni pogoji se izpolnjujejo sproti.

"Auroville ne pripada nikomur"
Na slovesnosti ob odprtju Aurovilla, ki so se je udeležili predstavniki 124 narodov, je Mati v ustanovni listini zapisala štiri točke, v katere je ujela svojo vizijo bivanja v slogi:
1. Auroville ne pripada nikomur. Auroville pripada človeštvu kot celoti. Da bi lahko živel v Aurovillu, mora posameznik služiti božanski zavesti.
2. Auroville je kraj neskončnega izobraževanja, stalnega napredka in mladosti, ki se nikoli ne postara.
3. Auroville naj bo most med preteklostjo in prihodnostjo. Z izkoriščanjem zunanjih in notranjih odkritij Auroville odločno stopa proti prihodnjim uresničitvam.
4. Auroville naj bo kraj materialnega in duhovnega raziskovanja za utelešenje dejanske človeške enotnosti.